Szentinel értékelése


>!
Szentinel
Brandon Sanderson: Tűzlény

Úgy tűnik, visszatérő sandersoni klisé lesz az, hogy a korábbi rész főgonoszáról kiderül, hogy nem is ő volt a legrohadtabb alma azon a bizonyos fán. Ahogy az is, hogy kifejezetten gyerekjátéknak tűnt a megállítása ahhoz a veszedelemhez képest, ami még hőseink előtt áll.

A Tűzlény remek folytatása az Acélszívnek, bár még mindig nem tudtam teljesen megbékélni a hol egy érett stratéga, hol egy lelkes kiskutya érzelmi szintje között ugráló Daviddel, azért akadnak olyan elemei ennek a sorozatnak, melyek jól ellensúlyozzák a hiányosságokat. A Tűzlény például gazdagabb háttérinformációkban, kidolgozottabbá válnak a karakterei, plusz az ellenfelek köré építi fel a csavarok nagy részét. Amikből van ám rendesen, és a látványos akciójelenetek sem hiányoznak. Mizzyt pedig imádnivalónak találtam.

Érdeklődve veszem kézbe a harmadik könyvet. A fordítással teljesen a Tűzlénynél sem voltam kibékülve, mivel maradtak anglicizmusok a szövegben. Az ellenfelet tudtommal leszedik, nem leviszik, mint emeletes házból a szemetet. A megnövelt betűméret miatt pedig a könyv sokkal vastagabb, mint amilyennek lennie kéne. Emellett a könyv erősen épít egy korábbi, magyarul meg nem jelent novellára, a Mitózisra. David többször is visszautal a történet eseményeire, így aki tud angolul, szerintem olvassa el előbb a novellát, mielőtt ebbe belekezd.


Brandon Sanderson: Tűzlény

Brandon Sanderson: Tűzlény

ÚJ-CHICAGO SZABAD.

Davidnek mindenki azt mondta, lehetetlen – hogy még a Leszámolók sem öltek meg soha egyetlen Főidolt sem. Ám a legyőzhetetlen, halhatatlan, elpusztíthatatlan Acélszív halott. És David oltotta ki az életét.

Úgy volt, hogy Acélszív megölésével könnyebbé válik az élet. Ám Davidnek rá kellett jönnie, hogy ettől csak még több kérdése támadt. Komoly kérdések. És Új-Chicagóban nincs senki, aki ezekre válaszolhatna.

Újjáépített Babilon, az egykor Manhattan néven ismert városrész, azonban számos lehetőséget rejt. A titokzatos Főidol, Regália uralkodik a vízzel elárasztott, leigázott Újjáépített Babilonban, de David biztos benne, hogy erre vezet az út, hogy megtalálja, amit meg kell találnia. A Főidol zsarnoksága alatt nyögő városba veszélyes ugyan behatolni, de David kész vállalni a kockázatot. Mert Acélszív megölése lyukat ütött David szívébe. Méghozzá oda, ahol egykor a bosszúvágya lakozott. És ezt a lyukat valahogy egy másik Idol töltötte ki – Tűzlény. David pedig hajlandó egy komorabb és még veszélyesebb küldetésre indulni, mint amilyen az Acélszív elleni küzdelem volt, hogy megtalálja Tűzlényt, és meglelje a válaszait.

Hirdetés