Rodwin értékelése


Rodwin>!
Terry Pratchett: Vadkanapó

Pár éve elhatároztam, hogy ez a könyv egyszer karácsonyi olvasmányom lesz. Nos ez idén be is következett, miután ebben az évben nagyon belevetettem magam Pratchett könyveibe. Közben rátaláltam a könyvből készült filmre is, azt hiszem az is aktuális lesz így karácsony közeledtével.
Ismét egy remek kis könyvet kaptunk a mestertől, bár a Korongvilág könyvekkel nem nagyon lehet mellényúlni, ha valaki fogékony erre a humorra. Karácsony közeledtével az egész Korong a Disznólesésre készül, és mindenki a szeretett Vadkanapót várná, hogy megannyi jót tegyen a zoknijába. Gyermek, felnőtt, varázsló, boszorkány, manó, de akár az utolsó hangya is ilyenkor kicsit megváltozik, mert a hit erőt kölcsönöz mindenkinek, akár a való életben is.
Nagy zavar üti fel a fejét a Korongon, mert a Vadkanapóval valamivel történt és nincs sehol. Valakinek bizony tennie kéne valamit. ez a valaki a hőn szeretett Halálunk lesz, aki most végre főszereplője lesz a könyvnek, és nem ő tűnik el. Halál, mint Vadkanapó, annyit mondhatok, ezt mindenkinek olvasnia kell.
Sok vidámságban, és Ho ho ho-ban lesz részünk. A Korong apraja, nagyja megfordul a könyvben. Pratchett alaposan körbejárja az angolszász hiedelmet a karácsonnyal kapcsolatban, és a hit kérdéseiben.
Nagyon jól szórakoztam, de volt már erősebb könyve is, és az ő műveit csak a sajátjaihoz hasonlíthatom.
Jövőre folytatom Sir. a Korongvilágbeli kalandozást.

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890848 · Fordította: Farkas Veronika
3 hozzászólás

Terry Pratchett: Vadkanapó

Terry Pratchett: Vadkanapó

Disznólesés előestéje van. Csendes éj. Túl csendes.

Hol lehet Vadkanapó, a vidám, pufók, nagyszakállú öregúr? Miért mászik le a Halál a kéményeken, lelkesen próbálkozva a ho-ho-hóval? Az év legsötétebb éjszakája egyre sötétebbé válik…

Zsuzsának, a rendhagyó nevelőnőnek meg kell oldania a helyzetet hajnalhasadtáig, különben nem lesz reggel. Soha többé…

A huszadik Korongvilág-regény a sötétség és a Halál nagyszabású fesztiválja (de vannak benne cuki vörösbegyek és flitterek is).

Ahogy a dal is mondja: jöjj el hozzánk, várunk(?) rád(?!)…