LRn értékelése


LRn>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

George R. R. Martint leginkább A jég és tűz dala kapcsán szoktuk ismerni – a regényfolyam és a hozzá kapcsolódó kisregények és kiegészítő kötetek népszerűsége miatt az olvasóközönség szerencsére már fogékonyabbá vált más munkáira is. A jó hír az, hogy ilyenek vannak bőven!

2017 óta elérhető már magyarul is az Álomdalok című elbeszélésgyűjtemény első kötete, ahol bepillantást nyerhetünk Martin science-fiction univerzumába is, az Ezer Világba. Ez az „ezer” világ kontextust képez Martin sci-fi novelláinak és kisregényeinek (ezek többnyire nem, vagy csak lazán összefüggő szövegek), amelyekből számosat írt az évek során. Ezekbe a világokba kalauzol minket az Éjvadászok is: kisebbet merít, de szebben tálal, mint a fent említett kötet. Szép, keménytáblás kiadvány, és a fókuszban itt nem az életmű bemutatása áll, hanem kifejezetten a science-fiction történetekből válogat: az Éjvadászok című kisregény (az Éjvándorok újrafordítása) mellett öt olyan elbeszélést kapunk, amelyek korábban nem voltak elérhetőek magyarul.

A szövegek kapcsán ismét mellbe vágott Martin melankóliája, amelyet már az Álomdalok kapcsán is kiemeltem. A kötetben ábrázolt emberi kapcsolatok ridegsége és kegyetlensége már önmagában megviseli az embert, és akkor még el sem jutottunk odáig, hogy horrortörténetekről beszélünk. Az elidegenedés tapasztalata olyan mélyen járja át Martin történeteit, hogy szinte nincs is szükség további borzalmakra – pedig vannak itt bőven válogatott szörnyűségek: egy intelligens gombafaj, amely megszállja és uralja az élőlényeket, egy halállal terhes kísértethajó az űrben, erőszak és prostitúció, hatalmas, föld alatt élő férgek a vaksötétben, vagy épp elkorcsosult emberi származékok. A felszínen változatos témákat vonultat fel a kötet, azonban a mélyben összekötik őket a melankolikus kérdések az emberségről és a lét és fejlődés értelméről.

Rajongóknak kötelező darab, de őszintén ajánlom azoknak is a kötetet, akik most terveznek megismerkedni Martin munkásságával, vagy a Trónok harca és folytatásai után kíváncsiak tőle valami másra is: kezelhető méretű kötet, profin megírt, színvonalas szövegeket gyűjt egybe, és bár nem az a kimondott karácsonyi olvasmány, de jól mutathat a fa alatt is.


George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok

Az Éjvadász nevű űrhajó különleges küldetést teljesít. A volkrin nevű idegen fajt keresi, ami a korai legendák és feljegyzések alapján az egyik legrégebbi értelmes faj a világűrben, azonban még senki nem találkozott velük. Most azonban a hajó kis felfedezőcsapata biztos nyomra akadt: egy volkrin hajó helyzetéről szereztek tudomást, és kitartóan tartanak felé, át a sötét örvényeken, az ürességen és a végtelen némaságon. Az útjuk hosszú és mindentől elszigetelt, ráadásul idővel furcsa dolgok és megmagyarázhatatlan halálesetek történnek. A legénység tagjai paranoiával átszőtt, kétségbeesett nyomozásba kezdenek, mielőtt felőrölné őket a totális őrület.

Az Éjvadászok George R. R. Martin sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát mutatja be egy pattanásig feszült rémtörténeten keresztül, amit saját szavaival úgy jellemez, hogy a Psycho az űrben. Az 1980-ban írt, Locus- és Seiun-díjakkal kitüntetett, és Hugo-díjra jelölt kisregény Martin egyik legjobb tudományos-fantasztikus története, amelyből nemrég televíziós sorozatot is forgattak. A mű új fordításban található a kötetben, egy kisregény (A Féreg Házában) és további négy novella társaságában, melyek korábban nem jelentek meg magyarul. Mind Martin Ezer világ nevű sci-fi univerzumában játszódnak, ami a Trónok harca világraszóló sikere óta háttérbe szorult, pedig nem kevésbé eredeti és izgalmas történetek helyszíne.