Nevox értékelése


>!
Nevox
Andrzej Sapkowski: Tündevér

Azt kell mondanom, hogy Sapkowski első regénye a vaják sorozatban kissé megbicsaklik a történetmesélés szempontjából, mivel inkább érzem egy előjátéknak, mintsem teljes sztorinak, de ettől függetlenül óriási élmény volt. Itt inkább Ciri a főszereplő, körülötte zajlanak az események, de sokkal többet megtudunk a vajákok ősi fészkéről Kaer Morhenről, valamint végre alaposabb betekintést enged a politikába. Nagyon tetszettek a nilfgardriak és az északi királyságok machinációi, és külön öröm, hogy olyan témákról is tud az író beszélni, mint a kirekesztettség, a fajgyűlölet, ami nem mindennapos egy fantasy-nál. A harcok izgalmasak, véresek, bár kevés van belőlük, ugyanakkor a hangulat szenzációs. A Soci'atel támadás a regény leghatásosabb jelenete, egyszerre van benne az elkeseredettség, a bánat, a gyűlölet és az igazi tiszta ügyért való vágyódás. Hihetetlen a regény hangulata , mint mindig, sokkal grimdarkosabb,mint a mai féltégla indokolatlanul erőszakos fantasyk jó része. Érdekes, hogy nagyon sok ezúttal a remekül megszerkesztett párbeszéd, sokszor a szereplők mondják el, mi is történik. Mindig fura úgy olvasni, hogy a Witcher széria mögöttem van, olyan ismeretlen ismerős minden sztori, szereplő. Külön öröm egyébként, hogy Sapkowski a mondanivalóját nem indokolatlanul elhúzott 639 oldalban adta át, felüdülés ilyen terjedelmű fantasy-t olvasni.


Andrzej Sapkowski: Tündevér

Andrzej Sapkowski: Tündevér

Az emberek, törpök, manók és tündék több mint száz esztendőn keresztül éltek békében egymás mellett. De ennek a békének vége, és a fajok ismét egymás ellen – és maguk ellen – harcolnak.

Ebben a viharos időben születik egy gyermek, akire a világ összes vajákja várt. Ciri a Cintrai Nőstényoroszlán, Calanthe királyné unokája. Különös hatalmakkal és még különösebb sorssal van megáldva, mert egy jövendölés Lángnak hívja őt: lángnak, amely örökre megváltoztatja a világot – jó vagy rossz irányba…

Ríviai Geralt, a vaják magával viszi Cirit a vajákok központjába, de Ciri egyáltalán nem hasonlít a többi tanítványhoz. Nem kell keresztülmenjen az átlagos vajákok számára a természetfeletti képességek eléréséhez szükséges mutációkon, amelyek gyakran kiirtják az érzelmeket és az emberi érzékenységet. Ciri valami egészen egyedülálló.

Ahogy a politikai helyzet egyre baljóslatúbbá válik, és a háború fenyegetése szinte már kézzel fogható a vidéken, Ciri megtanulja a hatalmát azok támogatására használni, akik szembeszállnak a gonosszal. De több segítségre van szüksége, mint amennyit a vajákok adhatnak neki: amint Geralt és ő elhagyják a vajákok központját, olyasvalaki veszi üldözőbe őket, aki pontosan érti a prófécia tartalmát – és pontosan tudja, mire képes Ciri.

Lehet, hogy Geralt ezúttal ellenfelére akad?

Hirdetés