Olympia_Chavez P értékelése


>!
Olympia_Chavez P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Megint csak arra a megállapításra kell jutnom, hogy a színdarabokból készült regények nem túl erősek és nem igazán tudom őket kedvelni. A történetek nem túl mélyek, nem váltottak ki belőlem semmilyen katarzist, vagy lelkesedést. Nem hoztak lázba, nem indították be a fantáziámat és semmilyen plusz érzést, vagy gondolatot nem tudtam magammal hozni belőle, de még csak nem is gyönyörködtetett. Pedig az alapötlet kimondottan tetszett. Egy kávézó, ahol a vendégek egy bizonyos széken ücsörögve, visszautazhatnak a múltba és találkozhatnak azokkal, akik korábban már megfordultak a kávézóban. Persze nem vadidegenekkel, hanem ismerősökkel, hozzátartozókkal, akikkel valamiért a jelenben már nincs lehetőségük. A négy rövid történet mindegyike klasszikus emberi drámát akar megfesteni, de csak halovány pasztell színekkel sikerül neki. Attól, hogy a szerző leírja, hogy szereplői sírnak, én még nem fogok, főleg akkor nem, amikor a már-már érzelmesebbre sikerült jeleneteket megtöri egy-egy (számomra) oda nem illő indulatszó, vagy bicegősre sikerült dialógus. El tudom képzelni, hogy színpadon sokkal inkább átjön a történetek érzelmi töltete, esetleg kikapcsolna, elbűvölne, de a regénnyé bővített formát fölöslegesnek érzem. Az újra és úja elismételt szabályok, a kávézó ismételt leírásai sem bírnak semmilyen szimbolikával, nem lesz tőle dinamikája a történetnek, ellenben kizökkent, untat és olyan érzést kelt bennem, mintha a szerző csak szaporítani akarná a sorokat, hogy meglegyen az a minimum oldalszám, amit elvárnak tőle.
Talán ha valami laza kikapcsolódásra vágynék egyszer, egy kávé mellett, akkor ideális választás lenne… talán. Vagy, ha 20 évvel ezelőtt olvastam volna, akkor lehet, hogy jobban elvarázsolt volna, de ez így most, nem lett más, csak mese (kávé)habbal.


Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Különös városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

Hirdetés