giggs85 P értékelése


>!
giggs85 P
Rachel Kushner: A Mars klub

Ha börtönökről szóló regényt olvas az ember, abban bizony a nők többnyire csak mellékszereplők lehetnek. Többnyire, hisz Rachel Kushner Booker-díjra is jelölt könyvében, A Mars klubban éppen egy női börtön mindennapjaiba pillanthatunk be a kétszeres életfogytiglanra ítélt Romy Hall narrációja révén. Ez a női börtön érezhetően más világ, mint a férfiaké, talán kevésbé agresszív, de olyan lakókkal és történésekkel, akik nem igazán lehetnek ismerősök más börtön sztorikból. Van itt halálra ítélt egykori modell; férfinak is beillő fekete óriás, aki a börtön műhelyében dildókat gyárt az elítéltek igényeinek kielégítésére; bipoláris csecsemőgyilkos; önmagát kasztráló, majd hosszas jogi procedúra után nőnek nyilvánított, és egyébként egy nő elleni erőszak miatt bent lévő férfi és még sorolhatnám. Kushner a kötet elején valósággal lubickol a mikrotörténetiben, amelyek egyik része a benti élet eseményeit írja le, míg a másik azt a kinti világot, amelyben Romy élt tettének elkövetéséig, és amely egyenesen vezetett el ebbe a földi pokolba, ami sok tekintetben a kinti világ pontos mása.

A regény első fele véleményem szerint tökéletesen felépített, gyors, pörgős, ezek az egy-két oldalas sztorik jól ellensúlyozzák azt a sokáig homályban tartott tettet, ami miatt Romy börtönbe jutott, és amelyek repítik előre az olvasót A Mars klub lapjain. Aztán az egyensúly elég komolyan megbillen, amikor bekúszik több másféle narráció is, amelyek pár mellékszereplő történetére koncentrálnak, amelyek bizony szinte kivétel nélkül a semmibe vezetnek, és amelyek érthetetlen módon rombolják szét az addigi pörgős, mikrotörténetes struktúrát. Ez azért bosszantó, mert addig minden működött kifogástalanul, ám ezekkel a gyakran funkciótlan betétekkel épp a vége felé kerül mellékvágányra a regény.

Összességében mindenképpen olvasásra tudom ajánlani a kötetet, mert az írónő érezhetően nagyon beleolvasta magát a témába, hihető sztorikat kapunk tőle egy olyan világból, amely a legtöbbünk számára minden bizonnyal ismeretlen. Azt meg, hogy nem tökéletes, el kell fogadni, mert ettől függetlenül ez egy jó regény, na…


Rachel Kushner: A Mars klub

Rachel Kushner: A Mars klub

Bemutatjuk Rachel Kushner lélegzetelállító, Man Booker-díjra jelölt regényét egy kisiklott életről napjaink Amerikájában.

2003-at írunk, és Romy Hall éppen megkezdi kétszeres életfogytiglani büntetésének letöltését a stanville-i női börtönben, a kaliforniai Central Valley mélyén. A falakon kívül ott a világ, amelytől elválasztották: fiatalkorának San Franciscója, és kisfia, Jackson. Belül pedig ott egy új valóság, amelyben több ezer nő küzd a túléléshez leginkább szükséges dolgokért. A megtévesztés, valamint az őrök és rabok által egyaránt gyakorolt mindennapos erőszak ceremóniája ez, az intézményesített élet érzelemmentes abszurditása, amelyet Kushner, a kétszeres National Book Award-jelölt író nagyszerű humorral és precizitással hív életre.
Szemtelen és tragikus, lendületes, mégis gyönyörűen kifinomult regény A Mars klub.

Bátor, együttérző, finom munka, semmi cukormáz, megannyi tiszta erőből bevitt gyomros.
Margaret Atwood a Twitteren

Harmadik, gazdag szövetű regényével Kushner bebizonyította, hogy egyike a 21. század nagy amerikai regényíróinak.
Entertainment Weekly

Hirdetés