Morpheus értékelése


>!
Morpheus
Philip K. Dick: Jones kezében a világ

Nem volt rossz, de nem voltam elragadtatva tőle. A könyvben a relativizmus jó ötlet, azaz hogy ne létezhessen egyetlen olyan paradigma se, amelyik önmagát kikiálthatná a legfőbbnek és ezért követendőnek, és aki nem ezt teszi, az ellenség, megölendő, megkínozandó, megvetendő, kigúnyolandó. No de akkor a relativizmusnak kellene a legfőbb paradigmának lennie, ez pedig önellentmondás, és fenntartani ezt is csak erőszakkal lehetne. Egy darabig, amíg fel nem tűnnek az újabb uszítók. Dick pontosan látja, mennyire szánnivalóan manipulálható és ostoba az emberiség, amint megnyomják rajta a „gyűlölj!” gombot, azonnal rohan elkövetni mindazokat, amiket leírtam, sőt még kimegy a háború vágóhídjára is leöletni magát. spoiler Hogy itt a képbe kerül egy prekog, meg fura űrlények, no meg génmódosítás, igazából nem tesz sokat a történethez. Amit szerettem, azok a főszereplők élete, hogyan éreznek, mit csinálnak.

2 hozzászólás

Philip K. Dick: Jones kezében a világ

Philip K. Dick: Jones kezében a világ

Floyd Jones egy mogorva, esetlen és feltehetően őrült fickó, mégis igen rövid idő alatt lesz vásári mutatványos mutánsból egy egész bolygó vezetője. Ezt két hihetetlen képességének köszönheti: hogy előre látja a jövőt, és hogy képes rávenni az embereket az álmodozásra egy olyan világban, ahol be lett tiltva.

A posztnukleáris messiás baljós története Philip K. Dick keze alatt épp annyira aprólékosan realista írás, mint amennyire profetikus. A bizarr mutánsok, hermafrodita szexelőadók és csillagközi lények mellett a regény halálos pontossággal ábrázolja azt a vágyunkat, hogy higgyünk: valamiben, bármiben.

Hirdetés