gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Veres Attila: Éjféli iskolák

Hosszú éveken át távol tartottam magam a novelláktól. Talán azért, mert valahogy mindig azt vallottam, hogy a túl szűkre szabott keretek nem engedik, hogy kényelmesen elfészkeljek a történésekben, nem kerülök közel a szereplőkhöz, és „mire belefeledkeznék a filmbe, egyszer csak felkapcsolják a villanyt”.
Aztán jött az utóbbi időben néhány magyar és persze külföldi szerző, akik teljes joggal úgy gondolták, hogy baromság ez az előítélet. Mostantól Veres Attila is vastagon köztük van, ha nem egyenesen az élen jár. Számomra az Éjféli iskolák tizenöt önálló, hosszabb-rövidebb írásával egy teljesen összefüggő – egymáshoz lazán, vagy szorosabban kapcsolódó motívumok irányította – világot teremtett. Ebben a világban pedig a helyszínek, a történések hol csak ízekben, hangulatokban köszönnek vissza egymásnak, hol pedig közvetlen valójukban kötődnek egymásba, ahogy a karakterek is mintha csak egy igazi, őrülettől vezérelt nagycsalád vidéki kúriájának varázs-szobáiból surrannának ki, hogy aztán egy rejtekajtón át egy másik, borzalommal teli helyiségbe csöppenjenek. Veres Attila mindezt olyan plasztikusan ábrázolja, hogy az arra fogékony olvasó könnyen válik aktív szereplőjévé az eseményeknek, gondolkodás nélkül megváltja jegyét az Abaddon Travels útjára.
Az egész kötetet átszövi néhány olyan meghatározó motívum, amelyek érzésem szerint tudat alatt is erősítik a szerkezet szerves egységgé olvadását. A „pornoaftermidnight” és a borkóstoló hangulati elemei, a felvillanó lovecraftiánus liturgia és az északi/skandináv utalások tökéletesen illeszkednek a nagy egészbe. Érdekes vonulat a vidéki/városi szemlélet/életlátás egymás mellett való feltünedezése is egyes írásokban. …és persze tisztán átjött, amit a szerző tudatosan ki is emel az Utószóban, miszerint nem kíván az írásokkal politizálni, de számomra az a megjegyzése is hangsúlyos, hogy mivel magyarok vagyunk – óhatatlan, hogy magyarul álmodjunk és ez az álom manapság bizony egyre többször rémálom.
Az sem lehet véletlen, hogy a Közöttetek című novellába szerettem bele végzetesen, amiről Veres Attila azt írja: „a legsötétebb dolog, amit valaha megírtam”.
Összességében az egész kötet brutális, borzongatóan nyomasztó, varázslatos és kiegyensúlyozottan magas színvonalú. Gratulálok és úgy vélem nem túlzás kijelenteni, Veres Attila mára a kortárs magyar zsánerirodalom egyik legizgalmasabb szereplője lett.


Veres Attila: Éjféli iskolák

2.316 Ftjoarshop.hu ·
3.280 Ft –29%
2.362 FtÚj Könyvek ·
3.280 Ft –28%
2.460 FtAgave Könyvek ·
3.280 Ft –25%
2.460 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.280 Ft –25%
2.460 FtKönyvmarket ·
3.280 Ft –25%
2.755 Ft Book24 ·
3.280 Ft –16%
2.788 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.280 Ft –15%
2.788 FtRégikönyvek.hu ·
3.280 Ft –15%
2.788 FtRocky ·
3.280 Ft –15%
2.800 Ftshop.konyvmogul.hu ·
3.280 Ft –15%
2.952 FtLíra ·
3.280 Ft –10%
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Veres Attila: Éjféli iskolák

Magyarország, ahogy még sosem láttuk.

Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.

15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.

Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.