Foxykahh értékelése


>!
Foxykahh
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Milyen kis naiv voltam 23.-án pénteken, amikor reggel megjött a könyv és én azt hittem maximum szombat estére végzek vele, hiszen mégis csak egy Westeros világában játszódik. Mekkorát tévedtem. A könyv nem olvastatja annyira magát, mint hozzászoktunk a regényeknél, hisz ez egy történelemkönyv. A rajongók szerintem egytől egyig élvezni fogják, de előre sajnálom azokat, akik egyáltalán nem jártasok Martin világában és ezt a könyvet kapják ajándékba rokonoktól/barátoktól, amire azért lehet némi esély, mert a könyv kívül-belül gyönyörű. Egy valami hiányzik belőle, és az a térkép. Régebben olvastam a regényeket, és így is tisztában voltam körülbelül mi merre van, de ebben a könyvben rengeteg új vagy kisebb helység van, amiről fogalmam se volt, így sokszor elő kellett vennem a telefonom és meg kellett keresni ezeket a térképen. Egy másik zavaró dolog, amit nem tudom, hogy eredetileg így terveztek-e, vagy csak a magyar tördelés miatt lett-e így, az hogy egyes képeknek/ábrázolásoknak nem a megfelelő helyet választották és 1-2 oldal múlva láthatjuk csak, mint ahol szerintem lenniük kéne.
Maga a tartalom zseniális. Még mindig hihetetlen, hogy az író egy ilyen komplex világot meg tudott álmodni. Az eleje talán laposabb és kevesebb szereplő releváns, de a Hódítás után elkap a könyv egészen a spoiler , ami a könyv csúcspontja. Itt érződik, hogy ez már inkább csak egy levezetés, hisz a „történelem” nem lehet mindig izgalmas. Sajnos kevés párbeszéd van a műben, de azok pazarok. Az egészet végig olvasva olyan érzésem volt, mintha beültem volna egy öreg szerethető professzor előadására, és hallgattam volna, ahogyan elmeséli a „történelmet”. Összességében nem csalódtam benne, az univerzum rajongóinak kötelező darab, de mégis csak jobb lett volna, ha a 6. részt adta volna a kezünkbe a Mester.


George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér

Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz & vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.
Mi történt valójában a Sárkányok Tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Doug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít.

Hirdetés