E_M_Marthacharles értékelése


>!
E_M_Marthacharles
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Szeretem ezt a könyvet.
Nagyon!
És büszke vagyok rá, hogy négy ilyen színvonalú, ilyen feszesen fogalmazott, ennyire jól megírt, végig érdekfeszítő és jókedvre derítő nagy novella között tanyázva lehetek az ötödik. Amikor a Kiadótól első körben e-formába megkaptam, nem mertem elolvasni… Megvártam a friss, papírszagú, ropogtatható kötetet. Amivel lehasalhattam a szőnyegre, és belefeledkezhettem az olvasásába. És nem csalódtam! Kedves sci-fi kedvelő Olvasótársak – őszintén javaslom, hogy ragadjátok kézbe mielőbb! Legyen a ti napotok is vidámabb tőle, ahogyan az enyém is az lett. Ha bárhol meglátjátok a szerzők más műveit, nyugodtan vegyétek meg majd azt a könyvet is. Látatlanban tudom, hogy nem fogunk, Ti sem fogtok csalódni. Ha pedig írásra szottyan kedvetek, ne is keressetek tovább más kiadót: ez a Kiadó szigorúan igényes, de nagyon szereti az íróit. Kotlóstyúkként figyelve ránk terelgetett bennünket, most csatlakozó írókat, velünk együtt gondolkodva-érezve lektorálta, gyomlálta, szerkesztette meg az írásainkat. (Bár, lehet, hogy ez a hasonlat nem pont az, amire a tigrisek vágynak?! De érzitek biztosan, hogyan értem:-)
Várjuk a következő kötetet! (…Meg a további pályázatokat!)


Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Ez a kötet az Arte Tenebrarum Könyvkiadó 2018 júliusában indított sci-fi pályázatának eredménye.
A címadó mű ismertetője:

2074-ben kifejlesztenek egy mikrochipet, amely kizárólag szerves anyagot tartalmaz. Ezáltal kompatibilisebb az emberi szervezettel, mint bármilyen szintetikus implantátum. Ezzel a technológiával három évvel később már komplett emberi szerveket képesek létrehozni. Nem kell többé donorra várni a transzplantációnál. A szerveket egyszerűen legyártják, akár a gépalkatrészeket.
2100-ban megalkotják az első szerves anyagokból álló androidot, azaz embernek látszó robotot. Mivel a lény minden alkatrésze szerves és élő, így valójában nem is minősül gépnek. Ez egy új faj, új törvények vonatkoznak rájuk. Az élő robotokat először veszélyes munkákra, életmentésre használják, mivel ugyanarra képesek, mint az ember, ám életük „mégsem ér annyit”. Egyre nagyobb számban gyártják az olcsó, feláldozható munkaerőt, egészen addig, amíg számuk már elér egy veszélyes szintet. Mire az emberiség észbe kap, háború tör ki. A robotok fellázadnak teremtőik ellen. Az első robotháborút az emberiség nyeri. Ám egyvalamivel nem számoltak: A robotoknak nincs szükségük húsz évre ahhoz, hogy csecsemőből felnőtté fejlődjenek. Néhány nap alatt újragyártják magukat, és pótolják veszteségeiket. Ekkor tör ki a második robotháború. Ezt már a gépek nyerik. Az emberiség kipusztul. A legendák szerint legalábbis.
2500-ban senki sem biztos benne többé, hogy mi is történt pontosan négyszáz évvel azelőtt. A több milliárd ember és robot harcának és megsemmisülésének senki sem ismeri a pontos eredményét. A Föld lakossága elvileg robotokból áll. Azonban mivel nincs műszer, ami képes lenne kimutatni bármilyen különbséget is a robot és az ember között, így senki sem tudja egymásról, hogy micsoda. Sőt, még önmagukról sem.
A robottársadalom paranoiásan keresi az emberiség utolsó túlélőit, és nyomoz önmaga után. Többé senki sem biztos semmiben.
Egyetlen dologra emlékeznek csak az emberekkel kapcsolatban: arra, hogy mind őrültek voltak. Vagy lehet, hogy inkább a robotok azok?

Hirdetés