Gelmir értékelése


>!
Gelmir
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Miközben a rajongók lélegzetvisszafojtva várják George R. R. Martin lebilincselő eposzának következő felvonását, a The Winds of Wintert, az alkotó más időbe kalauzol el minket új regényével a Tűz & Vér címet viselő fiktív történelmi beszámolóval. Igen, fiktív történelem. Bárki is fog bele a könyv elolvasásába, ne egy Trónok harca jellegű regényre számítson. Hangvétele és jellege leginkább A Tűz és Jég világa kötethez hasonlít, ahol megismerkedhetünk Westeros és Essos históriájával. A különbség annyi, hogy itt most az egész könyv a Targaryen dinasztiára fókuszál. Pontosabban a család uralmának első felére.

I. Hódító Aegontól III. Aegonig, akit Sárkányvészként neveznek a történelemben. Nagyjából 140 év van belesűrítve a 680 oldalba. Ez idő alatt királyok, királynők, urak és úrnők, udvaroncok és lovagok egész garmadával ismerkedhetünk meg a végtelen árulások, gyilkosságok és hatalmi harcok közepette. Mindezt – a fikció keretein belül persze – Gyldayn főmester tolmácsolásában, ami Martin számára a megbízhatatlan narrátor funkcióját is lehetővé teszi: egyes eseményeket több forrás alapján is bemutatja, mintegy az olvasóra hagyva a döntést, hogy ezek alapján melyiket véli valósnak. A hatalmas időintervallum miatt záporoznak az olvasóra a nevek, melyek sokszor igen hasonlatosak egymásra, sőt Martin volt annyira pimasz, hogy egy időszakban két Aegon is élt a királyi családban, mellettük pedig ott volt Aemond… Vaskos olvasmány, kihívásokkal teli időtöltés – szó se róla!

Bár a főbb mozzanatokkal már tisztában lehettünk a fent említett könyvből, jóval részletesebb leírásokat kapunk, és ugyanez igaz a teljes könyvre. Minden bővebb, minden részletesebb: új csaták, új személyek, új konfliktusok, részletesebb karakterleírások és esemény ismertetések. Aegon Hódítása és uralkodása, Aenys t*ketlensége, Maegor kegyetlensége, Jaehaerys békéje, Viserys kihívásai, a Sárkányok táncának borzalmai, végül pedig III. Aegon ifjonti uralkodása. Nekem külön öröm volt Jaehearys király uralkodását megismerni. A legendásan bölcs és igazságos királyról eddig minimális információk álltak rendelkezésünkre, most azonban tucatnyi oldal mesél róla. Szerelme húgával-feleségével, Alyannenal annyira tiszta volt, hogy még a Hit is elfogadta a vérfertőző kapcsolatot, és bevezették a Kivételesség szabályát.

Akik ismernek, tudják, hogy a fordítás számomra nagyon fontos. Pétersz Tamás, Novák Gábor, Popovics Ferenc és Aranyi Gábor mellett, most egy új fordító csatlakozott a gárdához Stemler Miklós személyében. Továbbra is vannak pontatlanságok a földrajzi nevek fordításával:
• A Feketevíz-öböl szorosa eddig Csatorna volt, most már Garat, amivel eddig a Tej-folyó torkolatát jelölték a Fal nyugati végében
• A Királyerdőben található folyó Kanyargó-folyó lett, az eddigi Folyóvíz helyett
• Fawton végre megkapta a magyar változatát Őzvárosként
• Van egy rész, ahol a fordító a családneveket várnévnek vélve lefordította. Ez ugye egy kritikus pont. Korábban voltak családnevek (Feketeüst, Jókatlan stb.), melyeket lefordítottak ugyan, de rajongói kérésre, a felülvizsgálat során megtartották azokat eredeti formában. Itt egyértelműen értelmezési hiba történt, összevetve az angol változattal. Csak, hogy a fontosabbakat említsem (meg amire most emlékszem).

Személy szerint reménykedtem egy kicsit abban, hogy bővebben megismerhetjük Valyriát a regény elején, de sajnos csak A Tűz és Jég világból idevonatkozó fejezet lett szóról szóra átemelve.

Sok külföldi kritika száraznak és unalmasnak ítéli meg az új könyvet. Részben igazat tudok nekik adni, de úgy hiszem hardcore fanoknak ez nem kihívás. Műfajából és az általa elmondott hosszú történelmi időszakból adódóan értelemszerűen egy leírós jellegű, a történelemkönyvekre jellemző hangnemet magán viselő olvasmányt kapunk. Úgy hiszem elengedhetetlen része a Tűz és Jég Dala kánonnak. Rajongóként pedig a kihívást elfogadom, valószínű nem egy egyszer olvasandó regény került a kezeim közé. Minél többször rágja át magát valaki a neveken és a történelmen, annál jobban átláthatóvá válik szerintem mindenkinek.


George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér

Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz & vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.
Mi történt valójában a Sárkányok Tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Doug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít.

Hirdetés