WerWolf értékelése


>!
WerWolf
Kir Bulicsov: A kozmosz vándorai

Bulicsov írásairól lehet rosszat mondani? Most komolyan! Ez az ember nagyon tudott!
A kötetben lévő három kisregény mindegyike egy izgalmas történet, egyedi nézőpontból és érdekes problémafelvetésekkel.
A „Tizenhárom évnyi utazás” története olyan emberi gondolatokat vetett fel, amik mára már szinte kihaltak a sci-fiből. Pedig éppen ezek a problémák azok, amik meghatározzák, hogy kik vagyunk és hogy mi vár az emberiségre, ha kilép a kozmoszba. Hihetetlenül magával ragadó, elgondolkodtató történet.
„A Hatalmas Szellem és a szökevények” egy kicsit unalmasan indul, és úgy is folytatódik…aztán egyszer csak ott találjuk magunkat a történet utolsó negyedénél és megvilágosodunk, hogy miért is volt szükség erre az „unalmas” felvezetésre. Igen fontos etikai és erkölcsi kérdéseket boncolgat Bulicsov ebben a történetben. Szerintem egy sörözésen parázs vitát is tudna generálni a kisregény :)
A „Sárkánytörvény” az emberi előítéletekkel és a rossz berögződésekkel foglalkozik. Kicsit asimovi a végkifejlet, annak ellenére, hogy nincsenek benne robotok :)
Mindhárom kisregény bővelkedik humorban, miközben igen érdekes kérdéseket is felvet.
Szóval, megkérdezem ismételten: Bulicsov írásairól lehet rosszat mondani? A válasz: Természetesen nem! :)

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/12/kir-bulicsov-kozmosz-vandorai/


Kir Bulicsov: A kozmosz vándorai

Kir Bulicsov: A kozmosz vándorai

Pavlis doktor egyszerű hajóorvos, de valami rejtélyes oknál fogva minden útján az események előterében találja magát. Először egy olyan űrhajón teljesít szolgálatot, amelynek megszakad a kapcsolata a Földdel, és így nem érkezhet meg teleportáció útján a legénység váltása, tizenhárom egyhangú év utazásra ítélve a személyzetet. Azután hajótörést szenved egy idegen bolygón, amelynek primitív népét egy istenként tisztelt tudós manipulálja; vajon beleavatkozhat-e az évtizedek óta zajló emberkísérletbe? Végül egy expedíció segítségére kell sietnie, amelyet a helyi fauna szörnyűségesen agresszív teremtményei tartanak rettegésben.

A legendás Kir Bulicsov történetei az orosz SF fénykorát idézik meg, amikor még igazi hősök járták a kozmoszt, és a felvetett súlyos erkölcsi kérdéseket sem szégyellte a szerző szórakoztató kalandokba csomagolni.

Hirdetés