Noro  értékelése


Noro >!
Ed McDonald: Éjszárny

Az ősmágusok kis híján elhozták a világvégét, amikor rászabadították a Kárhozatot ellenségeikre, és a két birodalom között kifordították önmagából a valóságot. Az Éjszárnyak az ő ügynökeik: fejvadászok, titkosrendőrök, kínvallatók.

Ja, és ők az emberiség védelmezői. Most képzeld el a másik oldalt.

Ed McDonald fogta Glen Cook fekete mágusait, a Fogadottakat, majd elképzelte azokat a lényeket, akiktől még ők is sírva takarodnának vissza az erődjeik mélyére. Ezek lettek a Névtelenek, az emberiség fölött álló halhatatlanok, akik hasonszőrű, de még kevésbé emberi ellenlábasaikkal hadakoznak emberemlékezet óta. Bár alattvalóikkal általában vajmi keveset törődnek, rájuk bíztak egy mágiával hajtott gépezetet, amely majd megvédi az embereket minden támadástól. Most azonban úgy tűnik, hogy a géppel valami nem stimmel.

A szerző izgalmas ötletekre építette fel első könyvét, bár a részletekben jobban is elmélyedhetett volna. Mindjárt az első jeleneteknek a Kárhozat, ez az apokaliptikus mágiával létrehozott sivatag nagyon erős hangulatot kölcsönöz, de ezt a későbbiekben már nem igazán sikerült túlszárnyalni. A fonóknak nevezett varázstudók mágiája érdekes, de nem túlságosan kidolgozott. Ötletes a kvázi-dieselpunkos beütés, amely szerint a holdak begyűjtött fényét afféle akkumulátorokban gyűjtik össze, de több helyen is érezni véltem, hogy a varázslás szabályait mindig úgy blöfföli, hogy azok a történetnek megfeleljenek. spoiler

A főhős alakja és elbeszélői modora alkalmasint maradandóbb élményt jelent, mint a világteremtés. Az író profin bontja ki Galharrow múltját és mutatja meg, mi rejlik a kiégett, cinikus figura mélyén. Stílusa könnyen befogadható, mégis karakteres a maga durva és mocskos módján. Nem véletlen, hogy A Fekete Sereggel példálóztam, az összhatás ugyanis sokban hasonlít Glen Cook könyveire. (Jót mosolyogtam egy szándékolatlan poénon, amely szerint az Éjszárnyaknak kell elbánniuk a vereséget jósoló “vészmadarakkal” is. Hiszen Galharrow tisztára olyan, mint Vészmadár.)


Ed McDonald: Éjszárny

Ed McDonald: Éjszárny

A széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.
A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszárnyak ideje fogytán van.

Hirdetés