Andrée P értékelése


>!
Andrée P
Irvine Welsh: Skagboys

Ez ütős volt, több szempontból is. Az elején baromira untam, nem is igazán értettem, hogy hogyan is lesz bármi érdekes is ebből a kezdetből. Aztán szép fokozatosan elkezdtek történni a dolgok, amik közt vannak elég beteg dolgok is, és kezdett körvonalazódni a Trainspotting előzménye.
Mert végül egy idő után eljutunk oda, hogy egy „gyönyörű” esettanulmányt kapunk abból, hogy miért is jutottak oda ezek a „kandúrok” ahol a következő részben találkozunk velük.
Ki miért lett hernyós, kinek milyen tragédiák, vagy csak simán milyen hülyeségek nyomták az agyát, hogy végül is drogfüggő lett.
Mert nekem kb. fele-fele arányban az jött le, hogy volt aki a saját baromságának köszönheti, hogy így függő lett.
A karakterek közül a „Rents srác”-ot emelném ki, aki egy igazi mázlista kis nyominger volt a történet nagy részében, mégis minden lehetőségét elszarta.
A másik a Beteg srác, akiről ebben a könyvben sokkal inkább kiderül, miért is Beteg srác. Ő egy kifejezetten irritáló szereplő volt.
Szívesen vettem volna, ha valaki elveri úgy rendesen! :)

Szóval összességében egy érdekes kórelőzményt kaptam a drogosok előéletéről, sok helyen poénokkal, sok helyen nagyon beteg poénokkal, máshol igazi szomorúsággal, helyenként pedig igazi beteg dolgokkal teletűzdelve.


Irvine Welsh: Skagboys

Irvine Welsh: Skagboys

1984-ben a Trainspotting főhősét, Mark Rentont látszólag még egy világ választja el későbbi önmagától: egyetemre jár, dolgozik, csinos barátnői vannak… A nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában azonban nincs helye.A munkanélküliség évtizedek óta nem látott szintet ér el, a pénztelenség mindennapos, az utcákat elárasztják a keménydrogok, terjed az AIDS, és ahogy Mark családja szétesik, az Edinburgh szegényebb területein eluralkodó depresszió lassan őt is hatalmába keríti. A kiutat a heroinban keresi.
Pokolra szállása során nem hiányoznak mellőle természetesen barátai sem: a munkahelyéről elbocsátott Spud, a most is megállás nélkül mesterkedő Beteg Srác, a lecsúszás elől hol több, hol kevesebb sikerrel menekülő Tommy és az egyre hírhedtebbé váló pszichopata, Begbie.
A Skagboys azt meséli el, hogyan jutnak el a rehabig és a börtönig a szép reményűnek nem nevezhető, de ennél azért többet érdemlő srácok. A komor történetből ennek ellenére nem hiányzik az Irvine Welsh védjegyének számító fekete humor sem: az első lövéstől a korántsem utolsó leszokási kísérletig vezető út egyszerre zavarbaejtően komikus és megdöbbentően tragikus.

Irvine Welsh 1958-ban született Edinburgh-ban. A világhírt rögtön első könyve, az 1993-ban megjelent Trainspotting meghozta számára, amelyből néhány évvel később nagy sikerű filmet is forgattak. A szerző a regény világához időről időre visszatér: 2002-ben a Trainspotting folytatását írta meg Pornó címmel, a tíz évvel később, 2012-ben megjelent Skagboys pedig a történet előzményeit meséli el.

Hirdetés