NannyOgg SP értékelése


>!
NannyOgg SP
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái Vegán kalandozás a világ körül

Beszélgetéseim Kristóffal a konyhában

K: – …és akkor most a kókuszzsírban pirítsd meg az apróra vágott hagymát.
N: – Apróra vágott? Azt mondtad, a mogyoróhagymát negyedeljem!
K: – Igen, de ez a hagyma. Azt apróra kell vágni.
N: – Milyen hagyma? Nem mondtad, hogy kell hagyma!
K: – Jó, hát kimaradt a hozzávalókból, de nyilván mindig van otthon hagyma.
N: – Van.
K: – Na, ugye. Tehát akkor keverj ki egy fél deci olivaolajat füstölt paprikával, sóval meg borssal.
N: – Jó, mennyivel?
K: – Hát… keverd ki.
N: – De mi a cél? Pác lesz belőle?
K: – Majd bedörzsöljük vele a padlizsánt.
N: – …és utána állni hagyjuk pácolódni?
K: – Utána majd megesszük a többivel.
N: – Ne hülyéskedj, Kristóf, fél deci olaj tudod, mennyi fűszert vesz fel, ha pasztának akarom kikeverni?
K: – Hát de ki kell keverni!
N: – Jó, és penetráns só íze legyen, vagy elviselhetetlen paprika? Mert ha ebből pasztát csinálok, akkor annak az íze mindent el fog nyomni. Tudod, mit, mindegy, ennyi füstölt paprikát nem fogok elpazarolni, fűszeres olaj lesz, azt’ majd megkenem a padlizsánt vele. „Keverd ki…” (morog)
K: – Na, és akkor most kínáld meg a fűszerekkel.
N: -…gondolom nem fogod elmondani, hogy a hozzávalókban felsorolt 12 fűszer közül melyikkel és milyen arányban…
K: – Nem!
N: – Sejtettem. Igen? És most?
K: – Most pedig a szószt öntsd vissza a serpenyőbe, rakd a közepébe a padlizsánt, jól locsold meg a szósszal, halmozd rá a pirított go-
N: – Állj! A szósz eddig külön volt, oké, visszaöntöm a serpenyőbe, bele a padlizsán, rendben, de akkor most milyen szósszal locsoljam meg, ha egyszer az már 1.) mind a serpenyőben van, és 2.) amúgy is elmerült benne a padlizsán?
K: – Mondom: „a szószt öntsd vissza a serpenyőbe, rakd a közepébe a padlizsánt, jól locsold meg a szósszal, halmozd rá a pirított gombát, és fejeld meg a karamellizált hagymával„. Mit nem lehet ezen érteni?
N: – (sóhajt) Kristóf, a gombát meg a hagymát egy serpenyőben mondtad, hogy csináljam. Most együtt vannak. Csak ne szedjem szét őket…?
K: – Hát úgy hagyhatod, ha akarod, de akkor nem fog úgy kinézni, mint az enyém.
N: – Az tök mindegy, sosem úgy néz ki semmi, mint a képen.
K: – Jó, de finom, nem?
N: – De, finom. Az igaz.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2017
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155281495
30 hozzászólás

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

A bohém vándorcigány lét és a hedonista kulinária számomra kéz a kézben járnak. Tekeregve a nagyvilágban, erdőn-mezőn, tengerparton és nagyvárosokban, barátok bérelt apartmanjában és sokcsillagos szállodák ipari konyháiban főzve is abban hiszek, hogy egy aprócska kempinggáztól egy kis elektromos sütőn át egyetlen vágódeszkáig és egy közepesen éles késig bármi alkalmas arra, hogy sokfogásos terülj-terülj asztalkámat rittyentsen, akinek kedve szottyan.
Legújabb szakácskönyvemben olyan lakomák receptjeit osztom meg, amelyek elképesztő sebességgel készülnek el – bárhol, bármikor. Jó étvágyat és jó utat kívánok a mediterrán térség, a balkán, a Közel- és Távol-Kelet mesés ízeivel – ahogy az Kristóf konyhájában lenni szokott: csakis vegán módra, de sosem csak vegánoknak.

„Egy sparhelt, egy minisütő, kétszer két kéz és több mint nyolc zseniális fogás – ez fogadott engem és húgomat Kristóf tel-avivi lakáséttermében. Ő és párja, Nimrod tökéletes példái annak, hogy minimalista körülmények között is fantasztikus ételeket készíthetünk. Sikerült egy húsimádóval megszerettetni a vegán ételkultúrát. Toda raba!” Krausz Gábor séf

„Kristóf ételei olyanok, mint ő maga. Élettel vannak tele: fűszeresek és szenvedélyesek. Olyan szakácsok ételeit fogyasztom szívesen, akikről tudom, hogy hozzám hasonlóan missziónak tekintik a főzést, a finomabbnál finomabb ételek alkotását. Kristóf személyében olyan barátra leltem, akivel rivalizálás helyett inkább kölcsönösen inspiráljuk egymást, vegán életmódunkkal pedig utat mutathatunk azok számára, akik még nem ismerik a növényi ételekben rejlő megannyi kreativitást, a csodálatos és változatos ízvilágot. Könyvét ezért mindenkinek ajánlom, sok-sok szeretettel, mert tudom, hogy ő is azzal töltötte meg.” Stőhr Gréta vegán séf

„Ha életem utolsó vacsorája lenne is, a desszertnél felcsapnék vegánnak, és biztosan a kesudiós »sajttortát>a húst is hússal>Azt egyétek, amit előtökbe adnak!? – Pál apostol. Egyetértek.) De azt hiszem, mert megtapasztaltam, hogy ha Kristóf főzne nekem, egész maradék életemben vegetáriánus – sőt vegán! – tudnék lenni, maradni. Mert nem veszi el az élvezetet, hanem hozzáad.” Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író