Kovaxka P értékelése


>!
Kovaxka P
Wolfgang Herrndorf: Csikk

Egy road movie bármikor le tud venni a lábamról, akár könyvről, akár filmről van szó. Véletlenül találtam, felbátorított a sok kedvező értékelés, és az is, hogy nem amerikai. Igazi gyöngyszemre leltem. A középiskolás Maikkal pillanatok alatt lehet azonosulni, és drukkolni neki, Csikk (Csicsacsov) pedig olyan remekül rántja ki a komfortzónájából, hogy azt tanítani kéne. Szórakoztató és extrém szituációkba keverednek az úton, megannyi karakteres szereplővel fonódik össze a sorsuk. A Lada Niva mindent kibír! Végig iszonyúan mulattató, de egyben tanulságos is, a lezárás meg egészen rendkívüli. Tökéletes fejlődésregény, kötelező irodalomnak javasolnám. Csak azt sajnálom, hogy Herrndorf már nem írhat több ilyet…

2 hozzászólás

Wolfgang Herrndorf: Csikk

Wolfgang Herrndorf: Csikk

2010 Berlin. Maik Klingenberg, a tizennégy éves kamasz éli az ilyen korú srácok unalmas mindennapjait. Egy berlini gimnázium tanulója, családi élete a megszokottan zűrös: anyja alkoholista, a csőd előtt álló ingatlanos apja szeretőt tart, Maik reménytelenül szerelmes Tatjana nevű szerb származású osztálytársnőjébe. Magányos, érzékeny, okos, szentimentális, ám a gyakorlati életben tökéletesen tapasztalatlan és kissé gyáva. Eljön a vakáció ideje, de Maik nem mehet nyaralni, két hétre egyedül marad a város szélén álló nagy házban, anyja újabb elvonókúrán, apja a titkárnőjével vidéken „dolgozik”. Ekkor jelenik meg a ház előtt egy lopott autóval Csikk becenevű osztálytársa, aki eredetileg az Andrej Csicsacsov nevet viseli. A két srác gyorsan összebarátkozik, és a meglovasított trogya Ladával, nagyjából tisztán az unalom leküzdése ellen, elindulnak a nagy utazásra, Csikk rokonaihoz, Havasalföldre. Hogy nem jutnak el oda, az természetes… A regény, amolyan kettős nevelődési regény, másrészt epikus road movie, a Kelet-Németországon át vezető kalandozás története, Maik egyes szám első személyű narrációjában előadva.
A német kritika előszeretettel nevezte az új Zabhegyezőnek a regényt, nem egészen alaptalanul. Kamaszromantika, tapasztalatlan gyerekek kalandjai, az otthontalanság érzése a felnőttek világában, mint Salinger egykori sikerkönyvében. Kallódó fiatalok a szellemesen és ötletesen bonyolított cselekményben, könnyű kézzel, de nem felületesen megírva.

Hirdetés