Oriente értékelése


Oriente>!
Karin Tidbeck: Amatka

Meg nem mondom mit olvastam már megint, de valami nagyon különlegeset.
Sokadszorra döbbenek rá, mennyire vágyom a szokatlant és a bizarrt, de persze irodalmilag minőségi csomagolásban, amolyan kozmikushorrorosan-szürreálisan előadva, amitől biztosan elpattan pár dolog a fejemben. Nos, az Amatka ilyen, a lehető legilyenebb, zsigerien is nyomasztó, de közben egy intellektuális sötét verem – hiába olvastam azóta mást, még mindig sistereg, zihál és kong bennem az egész. Mert a racionális értelmezési síkokat el tudom engedni, de azt a kegyetlen egzisztenciális vákuumot, ami a főhőst végleg önmagába zárja, nem igazán dolgoztam fel.
Nem mondom, hogy minden regény ilyen legyen, nem hiszem hogy jót tenne a mentális egészségemnek, de mondjuk minden tizedik, amit olvasok, feltétlenül!

Érdemes megguglizni a szerzőről készült képeket: ez bizony Brilarék Vanja Essre Kettese :)
http://weirdfictionreview.com/wp-content/uploads/2017/0…


Karin Tidbeck: Amatka

Karin Tidbeck: Amatka

Vanját, a fiatal tájékoztatási asszisztenst hazájából, Essre városából Amatka zord és fagyos kolóniájába küldik, hogy adatokat gyűjtsön a kormány számára. Vanja azonnal megérzi, hogy valami nincs rendben: Amatka lakói furcsán viselkednek, miközben a hatalom mindenütt a felforgató tevékenység nyomait kutatja.
Bár a kiküldetése csak rövid időre szól, Vanja beleszeret lakótársába, Ninába, ezért meghosszabbítja látogatását. Eközben akaratlanul is tudomást szerez az egész kolóniát érintő, növekvő fenyegetésről. Minden erejével igyekszik eltitkolni, és önhatalmúlag olyan vizsgálódásba kezd, amivel önmagát is bajba sodorja.
Karin Tidbeck világában mindenki gyanús, senki nincs biztonságban, és semmi nem egyértelmű – még az írott és beszélt nyelv, vagy éppen a valóság szövete sem. Az Amatka lenyűgöző és végtelenül eredeti mű, óda a szabadságról, a szeretetről és a művészi teremtőerőről.

„Javaslom, hogy ragadj meg egy példányt!” – Ann Leckie
„Született klasszikus.” – Jeff VanderMeer
Szürreális bemutatkozó regény Margaret Atwood és Ursula K. Le Guin stílusában, egy olyan idegen világról, ahol a nyelv valóban élő és ható.

Hirdetés