Fallen_Angel P értékelése


>!
Fallen_Angel P
Jo Walton: A király békéje

Jo Walton könyve egy klasszikus, heroikus fantasy, amelynek főszereplője, Sulien, idős hölgyként meséli el fiatalkorát, hogy hogyan lett a király harcosa és milyen csatákat vívtak Tir Tanagiri szigetén, illetve szigetéért. A történetben még az Artúr-mondakör korlátozott ismerete mellett is megtaláltam a hasonlóságokat és utalásokat, amik valószínűleg akkor is feltűntek volna előbb vagy utóbb, ha a fülszöveg nem hívja fel rá a figyelmemet.
Először tartottam a könyvtől a vastagsága miatt, de kiderült, hogy ennek ellenére elég jó tempóban olvasható. Ami viszont megakasztott olvasás közben, az a rettenetes mennyiségű személy és helységnév. Sok oldalon előfordult, hogy 10-15 nevet is említett a szerző, amit nehéz volt követni. Időnként el kellett gondolkoznom, illetve vissza is lapoznom, hogy rájöjjek, kiről/miről is van szó.

A főszereplő maga spoilerez el pár dolgot a bevezetőben és ezzel elég jól fenn tudta tartani a kíváncsiságomat. Ugyanez a kíváncsiság még él bennem a folytatással kapcsolatban, ezért majd sort kerítek A király nevére is.


Jo Walton: A király békéje

Jo Walton: A király békéje

A hatalmas vincai birodalmat kíméletlen barbár hordák söpörték el, s most hasonló sors fenyegeti egykori provinciáját, Tir Tanagiri szigetét. Megannyi civakodó kiskirály őrzi féltékenyen a maga uradalmát; de vajon meddig dacolhatnak a küszöbön álló katasztrófával?

Jarnhonból évről évre egyre többet fal fel a tenger, portyázásra és hódításra kényszerítve lakóit. Imáik meghallgattatásra találnak, mikor viszályvágyó isteneik egy meggyengült szigetországba vezetik őket.

A Fehér Isten papjai titokban nevelték fel kolostorukban Urdót, a sziget törvényes uralkodóját, s azóta is rendületlenül támogatják, remélvén, hogy égi patrónusuk zászlaja alatt egységbe kovácsolja a sziget összes lakóját és ősi szellemeit.

Megannyi akarat, de mit szeretne Urdo nagykirály, a sziget védelmezője? Békét. Ám a békét nem elég kiharcolni; meg is kell tartani.

S hogy kitől halljuk a történetet? Egy idős hölgytől, aki már csak az őszi napfényben mesél a gyerekeknek; aki tizenhét évesen tudta meg, mit jelent öregnek lenni; aki mindvégig töretlen hűséggel és hittel szolgálta királyát, népét és isteneit. Sulien ap Gwientől, Urdo nagykirály legvitézebb harcosától.

Jo Walton könyve az Artúr-mondakör lenyűgöző átirata, mely ékes bizonyítékát adja, hogy valóban csak tiszta forrásból érdemes meríteni.

A hűség, a vitézség és az igaz hazaszeretet regénye.

Hirdetés