abstractelf értékelése


>!
abstractelf
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Mielőtt belevágnék az értékelésbe, szeretnék hatalmas köszönetet mondani a Gabo SFF kiadónak, hogy megvalósítottak egy ilyen színvonalas hazai SFF válogatást. Remélem, ezzel egy új hagyomány kezdődik, s jövőre ismét olvashatom az év magyar fantasztikus novelláit.

Ennek a kötetnek három nagy előnye van:
1. Megismerkedhetünk olyan szerzőkkel, akikről korábban még csak hallottunk (vagy még azt sem).
2. Újabb esélyt adhatunk olyan szerzőknek, akiknél az első olvasás nem volt pozitív élmény.
3. Olvashatunk a kedvenc szerzőinktől egy novellát, míg várjuk a következő nagyobb lélegzetvételű kötetüket.

Úgy gondolom, Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor nagyszerű novellákat válogattak össze a kötetbe. Nem tetszett ugyan mind, de még a kevésbé kedvelteknél is látható volt, hogy kiválóan megírt történetek (csak az egyéni ízlésem gátolt a teljes élvezetükben).
Ugyanakkor úgy vettem észre, hogy a történetek műfajilag sokszínűbbek voltak, mint ahogy a cím indikálja, és alapvetően inkább fantasy orientált lett a kötet. Ezt személy szerint nem bánom, szívem mindig is ebbe az irányba húz, de a sci-fi rajongóknak lehet csalódást okoz a kisszámú sci-fi novella. Mondjuk azok minősége kárpótolhatja az olvasókat – különösen Brandon Hackett novellája, ami remek zárása lett az egész kötetnek.

Kedvenc novellát nem is tudnék választani, annyi elgondolkodtató, ütős, izgalmas, néha bizarr történetben volt részem. Moskát Anita: A mesterhazugság nagyon erős felütése volt a kötetnek. Az általa megteremtett világ elborzasztó és lenyűgöző volt egyszerre, a történet pedig sokkal összetettebb, mint az oldalszám indokolná. spoiler
Gaura Ágnes: Árnyék novellája volt a következő, amely mély nyomot hagyott bennem. Az írónő nagyon meglepett ezzel a sötét hangulatú novellával, amely a Hófehérke történetét változtatja valódi rémálommá. Hihetetlen, hogy egy mesefeldolgozást ilyen módon is meg lehet csinálni.
Kiss Gabriella: Vendégség története egyszerűen csak szívbemarkoló volt, fájt olvasnom mindegyik sorát, főleg, mert túlságosan is mély gyökerekkel kapaszkodik a valóságba.
Sepsi László: Brúsz más volt, de a szó legpozitívabb értelmében. A narrátor stílusában semmi lírai nem akadt, de az ártatlansága sokkal ütősebbé tette a mondanivalót.
László Zoltán: Világvégék pozitív csalódás volt, mert egy számomra nem túl érdekfeszítő témát (szuperhősök) rángatott le a valóság talajára, és tette hitelessé. Az egyik legütősebb mondanivalója ennek a novellának volt.
Veres Attila: Fekete talán novellájával kapcsolatban csak ennyi: ❤ spoiler

Összesítve ez a kötet nagyszerű volt, és jó pár szerző további kötetei felkerültek az amúgy is végtelen várólistámra. Biztos, hogy a jövőben visszatérek még a kedvenc novelláimhoz.

6 hozzászólás

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Hazugságokból emelt város, halála után vezeklő festő, újragondolt mesék, háborúzó mesterséges intelligenciák, fonák Magyarországok: tizenkilenc válogatott novella merész jövőképekről és bizarr álmokról ismert és új szerzőktől.

Hirdetés