Dávidmoly  értékelése


>!
Dávidmoly 
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

– Megmondom, mit javaslok – szólalt meg. – Maga úgy fog tenni, mintha a patkányok tudnának gondolkozni, én pedig úgy fogok tenni, mintha az emberek is tudnának gondolkozni.

Gyerekek, leányok és fiúk, olvassatok Pratchettet, mert Pratchettet olvasni jó!
Sir Terry nem finomkodja el: ismét fontos és húsbavágó kérdéseket tesz fel, és igyekszik rájuk realista, mégis humánus választ adni. Humorból sincs hiány, mégis, alapvetően ez egy elég komor regény spoiler, és a humora is cinikusabb a megszokottnál. Például ott a „könyv a könyvben”, a Nyuszi uraság kalandjai, vagy a patkányfogók és az ő titkaik, vagy akár a Megváltozottak és a patkányok és az emberek viszonya, vagy Maurícius tapasztalatai a világ működéséről… szóval nem az a térdet csapkodva röhögős történet. Ellenben nagyon releváns és fontos.
A karakterek közül egyértelműen Maurícius viszi a prímet, de nagyon szerettem Szardíniát is, a patkányok közül ő volt a kedvencem, mert benne megvolt az a játékosság és könnyedség, ami a többiekből hiányzott.
Pratchett könyveiről nehezen írok értékelést, mert az ő könyvei magukért sokkal ékesszólóbban beszélnek, mint én, és ez a Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói esetén is igaz. Összességében négy és háromnegyed patkányfarok az ötből.


Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Ebben a világban patkány patkánynak farkasa…

A Korongvilág minden városában ismerik a patkányokról és patkányfuvolásokról szóló történeteket. Maurícius – a sokat látott, dörzsölt vén kandúr – egy jól képzett patkányokból (és egy ostoba küllemű kölyökből) álló csapatot vezet egy jövedelmező kis turnéra. Egy furulyás és pár patkány rengeteg pénzt tud együtt keresni.

Mármint addig, amíg össze nem futnak valakivel, aki alaposan elhúzza a nótájukat.

Úgyhogy most neki és a patkányainak meg kell tanulniuk egy számukra eddig idegen szót: azt, hogy gonosz…

A Carnegie-medál nyertese

Hirdetés