Agatha_Emrys értékelése


>!
Agatha_Emrys
Sophie Fourny-Dargère: Monet

Az elején nagyon belecsapott a lecsóba, (számomra) átláthatatlan logikával ugrált a témák között, ami kissé bosszantott, de utána átváltott kronológiai sorrendbe és az elején kezdte, így végre a helyére kerültek a dolgok.

A lapok és képek minősége remek egyébként, egyedül a szövegformázással volt néhol gond, mert előfordult, hogy az oldal végén elválasztottak egy szót, de a következő két lapon festmények kicsinyített mása szerepelt képleírásokkal így a 3. oldalra érve lapozhattam vissza, mert nem emlékeztem melyik szó/mondat lett félbehagyva.

Teljesen laikusként korrektnek találtam ezt a könyvet (nem ment bele a festészet részleteibe, de összefüggő képet adott a festő életéről, témáiról), igazából a bécsi Monet kiállítás apropójából vettem elő, alig várom, hogy élőben is láthassam a festményeket :)

8 hozzászólás

Sophie Fourny-Dargère: Monet

Sophie Fourny-Dargère: Monet

Monet, az impresszionista mozgalom atyja már fiatalon tudta, hogy élete a festészet lesz. A középosztálybeli család fia akkor érkezett meg Le Havre-ból Párizsba, amikor ott forrott a kulturális és művészeti élet. Hamarosan Gleyre műtermében kezdett festészetet tanulni, ahol összeismerkedett és szoros barátságot kötött egy másik fiatal festővel, Pierre-Auguste Renoir-ral. Kiábrándulva az idejétmúlt, megkövesedett akadémista festészeti stílusból, új utak felfedezésébe kezdtek, a szabad ég alatt festettek, palettájuk kivilágosodott, s azon voltak, hogy megragadják a levegő, a víz és a fény múlékony hatását.
Monet festménye, az Impresszió, a felkelő nap, csak fokozta a közönség felháborodását, s eközben új utat nyitott a művészi a művészi kifejezés terén.
Ma Monet festményei a világon mindenhol a múzeumok értékes darabjai. A Givernyben lévő Vernon Múzeum, amelynek a könyv szerzője, Sophie Fourny-Gargére a kurátora, évente több ezer látogatót vonz. Ebben a kötetben a szerző tudása és rajongása egyesül Monet festményeinek kimeríthetetlen frissességével.

Hirdetés