Voorhees  értékelése


>!
Voorhees 
Raymond E. Feist: Mágus – A mester

Feist a Résháború sorozat második kötetében bővíti a sorozatban bemutatásra kerülő világok körét. Ebben a részben közelebbről is megismerkedhetünk Kelewan világával, az ott létrehozott társadalmi-politikai berendezkedéssel, és a létrejöttének előzményével, a tsurani nép őstörténetével is röviden. Mindezt a szerző Pug, a mágus tanítványként fogságba esett és rabszolgasorba került fiú szemszögén keresztül mutatja be, éles ellentétbe állítva a két világon uralkodó nézeteket.

A mágia központi szerepe ebben a részben már vitathatatlan, sokkal többet tudunk meg természetéről, használóiról mint korábban. Kifejezetten tetszett a Gyülekezet elgondolása, a varázshasználók mintegy törvények fölé helyezése, a mágia gyakorlati hasznosítása. Betekintést nyerhetünk a Rések felfedezésének időszakába, és a szerző felvillant előttünk egy ősi Ellenség képet is, mely nem kerül kifejtésre, ugyanakkor táptalajt jelenthet a következő regények cselekményéhez.

Midkémia őstörténete elevenedik meg Thomas, a katonává lett korábbi fegyvermester inas történetében, mely érdekes volt ugyanakkor szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle. Az egész regényre jellemző, hogy a kulcs pillanatokban az író jellemzően rendkívül egyszerű, szinte kézenfekvő megoldásokat hoz, a kiélezett szituációkat is egy csapásra megoldja, így ez kissé egyszerűnek hat. Ugyanakkor a könyv szerkezeti kerete világos és egyértelmű, látszik, hogy az író nem arra törekedett, hogy minél hosszabb legyen, bár bizonyos témák kifejtése talán indokolt lett volna.

Továbbra is negatívumként tudom kiemelni, hogy a szereplők tulajdonságai között jóformán egyáltalán nem szerepelnek negatív jellemvonások. Kivétel ez alól a Hadúr, aki pusztán formális személyként került ábrázolásra, illetve a Thomas emlékeiben életre kelő Valheru, Ashen-Sugar, aki egy teljesen másik kor elképesztő erőkkel bíró, istenszerű teremtménye. Ebből kifolyólag Feist nem lép ki az ifjúsági irodalom műfajából, bár több vér folyik, mint az első kötetben.

Összességében egy izgalmas folytatás, mely színvonalban tudott előre lépni. Remélem ez a továbbiakban sem lesz másként.


Raymond E. Feist: Mágus – A mester

Raymond E. Feist: Mágus – A mester

Valaha csak egy Pug nevű árvagyerek volt, aki varázslóinasként szolgált Midkemia csodákkal teli földjén. Azután egy különös, harcias, hódító nép, a Tsuranuanni birodalom katonái foglyul ejtették, és rabszolgasorba hajtották. Kelewan varázslatos birodalmában új nevet kap – ettől fogva Milambernek hívják. Megtanulja uralni a benne feszülő hatalmas erőket, és elfoglalja az őt megillető helyet az időtlen és gonosz Ellenséggel folytatott ősidők óta tartó küzdelemben.

Hirdetés