pdaniel értékelése


>!
pdaniel
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Hemingway prózája pont olyan, mint hősei: szikár, egyszerű, és nagyon is emberi a zord külső alatt.

… eddig a hangzatos frázisok. A valóság azonban nem mindig ilyen rózsás. A fő probléma Hemingway írásaival, az stílusának minimalizmusa: a történetet lecsupaszítja egészen a csontvázáig, teljes egészében ránk hagyva a hús visszaragasztását.
Vannak határai, meddig kell vezetgetnie a szerzőnek az olvasó fantáziáját, sok írás pedig azon bukik el, hogy semmiféle teret nem hagy a kreativitásnak, amivel a befogadó képzeletében megeleveníti a leírtakat. Ezek a novellák azonban pont az ellenkezőjét teszik: légüres térbe löknek, ahol támpontok híján nem sokat tud kezdeni a fantázia.

Kivételnek mondható ez alól a címadó írás, a Bérgyilkosok, és a Francis Macomber rövid boldogsága – mind remekül megszerkesztett, élvezetes olvasmány. A többinek talán egyszer még adok egy esélyt, ha a várólistám végre kezelhető hosszúságúra csökken, de erre nem sok kilátás van.

8 hozzászólás

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Hemingway életművének tanulsága egyetlen mondatba tömöríthető. „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék – az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha.” Az embernek, ha ember akar maradni, szembe kell szállnia a fenyegetésekkel: fasisztákkal a spanyol hegyekben, oroszlánokkal Afrikában, cápákkal a nyílt tengeren. Hemingway erkölcskódexének legfőbb parancsa a bátorság és a helytállás, ha ez látszólag hiábavalónak bizonyul is. A legtiltottabb magatartás pedig a gyávaság és a meghátrálás, történjék bár a legreménytelenebb helyzetből. Ma már bizonyos, hogy Ernest Hemingway a huszadik század legkiválóbb prózaíróinak egyike. Művészete, mely legtisztábban talán éppen elbeszéléseiben kristályosodik ki, a modern próza történetében vízválasztó jelentőségű. Iskolát teremtett az utána következő írónemzedék jó része számára; de hatása alól azok sem mentesek egészen, akik a huszadik századi irodalom más lehetőségei felé, más útjaira indultak.
A könyvben megtalálható művek:
– Az öreg halász és a tenger
– Indián tábor
– Bérgyilkosok
– Ötven rongy
– Wyomingi bor
– Francis Macomber rövid boldogsága
– A Kilimandzsáró hava
– Aki nem adja meg magát

Hirdetés