Nevox értékelése


>!
Nevox
Anthony Ryan: Az ébredő tűz

Anthony Ryan a Hollóárnyák trilógia első részével rögvest belopta magát a szívembe, a mai napig egyik kedvenc fantasy regényem a Vér éneke. Sajna folyamatosan csökkenő színvonallal folytatta a szériát így érdeklődve vártam az új sorozatát. A sok pozitív visszajelzés, miszerint az új széria nagyon jól sikerült, és ezt meg kell erősítenem.
Alapvetően egy 19. századbeli fejlettségi szintű világot alkotott, ahol két nagy hatalom, a monarchikus, kissé recsegő-ropogó Korvantin birodalom áll szembe a társaságok alkotta Mandinor birodalommal, ahol a kereskedőcégek, szindikátusok uralnak mindent. Adve van emellett egy elveszett világ, ahonnan származnak a drákok, melynek vére az emberiség kiválasztott keveseinek, a véráldottaknak mágikus képességeket biztosít, attól függően, hogy zöld, kék, vörös, vagy fekete drákról, sárkányról van szó. A drákok itt állatok, veszedelmes, vadak, amelyek feldolgozására iparág épült és áthatja a társadalom minden szegletét a termék, a drákvér. Jól kidolgozott , kissé gyarmati hangulatú világ, amelyben három főszereplőért izgulhatunk.
A három nézőpontkarakter közül legérdekesebb egyértelműen Clay számomra, mivel az expedíció a vadonba és a világ rejtélyéhez nagyon izgalmas. Lizanne nekem kezdetben egy kissé sablonos mesterkém karakternek tűnt, de megkedveltem a végére, köszönhetően a történetének, mely politikai cselszövésekkel teli hideg és valódi háborús történet. Hilemore sztorija kissé talán egyszerűbb, de könnyű azonosulni a fiatal, de veterán tengerésztiszttel, és tengeren játszódik a nagy része ami azért még ma is ritkaság. Tény, hogy kissé kilógott a másik két szereplő történetvonalától, mivel a végéig nem is ér össze egyikkel sem, de úgy érzem a második, harmadik kötetben ez megváltozik. Izgalmas, jól megírt regény, ami inkább kalandregény, mint klasszikus fantasy, egészen a végéig, ami ízig-vérig fantasy. Nagyon tetszett összességében, flintlock fantasy, ami teljesen más, mint Hollóárnyék trilógia, de egyedi, eredeti világ. Külön bejött, hogy a vállalkozók vadásznak a drákokra, és szerződés kötelezettség súlya sokkal többet jelent a mandinoroknak, mint a monarchista korvantinoknak, ami egyedi ízt ad a világnak.


Anthony Ryan: Az ébredő tűz

Anthony Ryan: Az ébredő tűz

A New York Times-bestseller Hollóárnyék-trilógia Magyarországon is nagy sikert elért szerzőjének új sorozata!

Véráldottak – olyan férfiak és nők, akik a vad sárkányok véréből készült elixírek elfogyasztásával mérhetetlen erőknek parancsolnak.

A Vashajó Szindikátust a véráldottak hatalma tette naggyá. Most azonban pusztító vihar közeleg: a sárkányok vérvonala gyengülőben, a felemelkedő Korvantin Birodalom pedig ugrásra készen várja a pillanatot, hogy kihasználhassa a Szindikátus gyengeségét. Ráadásul a vadonban is mozgolódás támad: a sárkányok támadásai egyre gyakoribbá válnak – és ami még ennél is rosszabb, szervezettnek tűnnek.

Az utolsó reménysugár nem más, mint egy mitikus sárkány, amelynek nagyerejű vére valódi csodákra képes – ha egyáltalán létezik ez a rejtélyes lény.

A sors végül három hőst választ ki magának.

Claydon Tocreekre, a lajstromozatlan véráldottra és kisstílű tolvajra hárul a feladat, hogy az ismeretlen vadonban felkutassa a legendás sárkányt, aminek a létezésében még csak nem is hisz.

Lizanne Lethridge, a Szindikátus félelmetes erejű, ifjú elit kéme hirtelen találja magát ellenséges terepen, küldetése egyre veszedelmesebb helyzetekbe sodorja.

Corrick Hilemore, az ismert világ peremén cirkáló kalózvadász Vashajó parancsnokhelyettese könnyen lehet, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a könyörtelen rablók nyomába eredt – és helyettük egy jóval komolyabb ellenséggel kerül szembe.

Ahogy a birodalmak egymásnak feszülnek, mindhármuknak harcolni kell azért, amiben hisznek, ha nem akarják, hogy a világot elnyelje az ébredő tűz.

Hirdetés