Sai_home értékelése


>!
Sai_home
Kir Bulicsov: Túlélők

A 2018-as megjelenések egyik nagy pozitív meglepetése nálam, nem számítottam semmire, egy remek kalandregényt kaptam.
Egy idegen bolygón vagyunk, idegen élőlények között, ráadásul hideg is van. Kimeríthetetlen ez a téma, mert csak a képzelet szab határt annak, hogy mivel állhatunk szemben, de emiatt kicsit veszélyes is, mert ha túltolja az író, akkor nem lesz valós, nem lesz élvezhető, elveszhetünk az ismeretlen szavak között. Bulicsov ezt tökélesen megoldja, idegenek a lények, de földi nevekkel hivatkoznak rájuk, remekül átérezhetjük a szereplők félelmeit, kétségeit.
A műnek nagy erénye, hogy ténylegesen mindenki küzd és a közös cél is adott (ami a túlélés), nincsenek jók és rosszak, politikai vagy ideológiai csaták, minden egyes szereplőért izgulhatunk. A szerelmi szálak se nyomják agyon a regényt, fókuszálhatunk a kalandra.
Ami miatt megkapta az öt csillagot az mégis az, hogy a könyv második felében a végletekig tudta fokozni a drámát az író, letehetetlennek éreztem, mindig olyan közelinek tűnt a cél, aztán mégis olyan távol került, igazi adrenalin-löket volt ez számomra, még nagyon közel a végéhez (szó szerint 10-20 oldallal előtte) sem lehetett tudni, hogy mi fog történni.
Sort kerítek az író többi megjelent regényére is és remélem, hogy olvashatok tőle később új magyar megjelenéseket is!


Kir Bulicsov: Túlélők

Kir Bulicsov: Túlélők

A Pólus kutatóűrhajó húsz évvel ezelőtt tragikus balesetet szenvedett egy még felderítetlen bolygón. A fedélzeten mérnökök, tudósok utaztak családtagjaikkal. Akik életben maradtak, azoknak is sürgősen el kellett menekülniük az erősen sugárzó roncsok közeléből. A technikai eszközeiktől megfosztott embereknek meg kellett tanulniuk boldogulni a bolygó mesevilágszerű, mégis ellenséges környezetében, ám egy pillanatra sem adták föl a reményt, hogy egyszer segélykérő hívást küldhetnek a Földre.
Húsz év alatt az eredeti túlélők a viszontagságok közepette megtizedelődtek, de ugyanakkor egy új nemzedék is megszületett, amelynek tagjai már a névtelen bolygót hívják otthonuknak, hozzáedződtek a zord éghajlathoz, és a vadászat is a vérükben van.
Most azonban, húsz év múltán egy második felderítőhajó közeledik, a Magellán, melynek legénysége mit sem tud az egykori balesetről, ők csak egy ismeretlen világot akarnak feltérképezni. Vajon sikerül-e egymásra akadni a bolygó hatalmas, jeges vadonában, megszabadulhatnak-e a túlélők kényszerű száműzetésükből? És egyáltalán vágynak-e erre a szabadulásra?

Az egyik legnépszerűbb orosz SF-szerző, az Európa- és Aelita-díjas Kir Bulicsov munkássága jóformán hozzáférhetetlen magyarul. Ezen kíván változtatni kiadónk egy életműsorozat indításával.

Hirdetés