havoC értékelése


>!
havoC
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Épp mostanában gondolkodtam azon, hogy milyen rég olvastam már egy igazi jó kis sci-fi antológiát. És ez az! Kellemesen csalódtam benne. Jobb volt, mint vártam.
Az 5 szerző közül csak Wolf írásait ismertem, de tulajdonképpen mindegyik tetszett. Egyik ezért, a másik azért. Pont ez az egyik erőssége ennek a gyűjteménynek, hogy nagyon másak, eltérőek a történetek. Ezáltal végig fenn tartja az olvasó figyelmét.
Wolf írása:
Tőle ennél amúgy sem vártam kevesebbet. Volt mondanivalója, voltak benne epic beszólások és rengeteg fordulat. A szerző körülbelül 8-10 alkalommal tekerte meg oda-vissza a szálakat, hogy akkor most ki a robot, és ki az ember. Egészen a legvégéig nem lehet tudni, mi az igazság. Gondolom ezzel még nem lőttem le a poént.
Szemán:
Meglepően jónak találtam. Nagyon jó dumája van a szerzőnek. Én valamiért szárazabb stílusra számítottam, nem tudom, miért. Nagyon szórakoztató, cselekményes, olvasmányos sztori!
Rákos:
Nekem ez tetszett az antológiában a második legjobban! Volt benne bőven mondanivaló, dráma, vicces beszólások. Jól bemutatta szerző azt a világot, amelyről ír, és nem éreztem üresnek a karaktereit. Végig lekötött a sztori.
Marthacharles:
Engem ebben is a humor fogott meg. Érződik az íráson, hogy komoly ember írta, komoly szaktudással. Legalábbis én nem tudnék laikusként ilyen témákról írni még egy levelet sem, nemhogy kisregényt! Ennek ellenére a szerző időnként nagyon lazán, lezseren fogalmaz. Jókat derültem rajta.
Kauppinen:
Érdekes, hogy ebben a kötetben (habár alapvetően nem mondanám humor-antológiának) egyik írás sem véresen komoly. A humor mindegyik írásból visszaköszön innen-onnan. Ebben az írásban is erősen integet. Úgy is mondhatnám, hogy pusztít! :)

Mind az 5 tetszett tehát. Kíváncsian várom a következő antológiát. Úgy hallottam, lesz ennek a kiadványnak egy testvérkéje is. Vajon az végig véresen komoly lesz, vagy azokban is alapvetően ilyen hangulatú írások lesznek? Én mindkettőre kíváncsi lennék.

1 hozzászólás

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Ez a kötet az Arte Tenebrarum Könyvkiadó 2018 júliusában indított sci-fi pályázatának eredménye.
A címadó mű ismertetője:

2074-ben kifejlesztenek egy mikrochipet, amely kizárólag szerves anyagot tartalmaz. Ezáltal kompatibilisebb az emberi szervezettel, mint bármilyen szintetikus implantátum. Ezzel a technológiával három évvel később már komplett emberi szerveket képesek létrehozni. Nem kell többé donorra várni a transzplantációnál. A szerveket egyszerűen legyártják, akár a gépalkatrészeket.
2100-ban megalkotják az első szerves anyagokból álló androidot, azaz embernek látszó robotot. Mivel a lény minden alkatrésze szerves és élő, így valójában nem is minősül gépnek. Ez egy új faj, új törvények vonatkoznak rájuk. Az élő robotokat először veszélyes munkákra, életmentésre használják, mivel ugyanarra képesek, mint az ember, ám életük „mégsem ér annyit”. Egyre nagyobb számban gyártják az olcsó, feláldozható munkaerőt, egészen addig, amíg számuk már elér egy veszélyes szintet. Mire az emberiség észbe kap, háború tör ki. A robotok fellázadnak teremtőik ellen. Az első robotháborút az emberiség nyeri. Ám egyvalamivel nem számoltak: A robotoknak nincs szükségük húsz évre ahhoz, hogy csecsemőből felnőtté fejlődjenek. Néhány nap alatt újragyártják magukat, és pótolják veszteségeiket. Ekkor tör ki a második robotháború. Ezt már a gépek nyerik. Az emberiség kipusztul. A legendák szerint legalábbis.
2500-ban senki sem biztos benne többé, hogy mi is történt pontosan négyszáz évvel azelőtt. A több milliárd ember és robot harcának és megsemmisülésének senki sem ismeri a pontos eredményét. A Föld lakossága elvileg robotokból áll. Azonban mivel nincs műszer, ami képes lenne kimutatni bármilyen különbséget is a robot és az ember között, így senki sem tudja egymásról, hogy micsoda. Sőt, még önmagukról sem.
A robottársadalom paranoiásan keresi az emberiség utolsó túlélőit, és nyomoz önmaga után. Többé senki sem biztos semmiben.
Egyetlen dologra emlékeznek csak az emberekkel kapcsolatban: arra, hogy mind őrültek voltak. Vagy lehet, hogy inkább a robotok azok?

Hirdetés