klaratakacs P értékelése


klaratakacs P>!
Maggie O'Farrell: Utasítások hőhullám idejére

Azt hiszem a családok, legyenek azok a világ bármely pontján nagyon hasonlóak. Mindenhol vannak titkok, és abból adódó feszültségek, testvérversengés, még felnőttkorban is, félreértések, melyek sebeket ejtenek és igazi árulások. Tegyük ezt Angilába, egy bevándrló ír és mélyen katolikus családot figyelve, a 70-es években, ahol még a házasságon kívüli szex, vagy válás pokolra jutást ígér, ahol a diszlexia még ismeretlen fogalom és megkapjuk ezt a könyvet.
Egy anyát és három felnőtt gyermekét látjuk, miután az apjuk egy szó nélkül eltűnt. A szemszögek változnak, hol a két lány, hol az anya, hogy a báty szemén át látjuk a többieket, vagy éppen az adott személy múltját, viszonyaikat. Van itt minden, ahogy az életben is. Semmi kirívó, de mégis valahogy érdekes és abbahagyhatatlan.
Végül mindegy is, hogy hol az apa, a fontos, hogy ők tisztázzák a viszonyaikat, a múltat, kimondják a bocsánat kérést, vagy éppen rájöjjenek, fontosak egymásnak.
A sok szemszögváltás pedig remekül van megírva, szinte észre sem vesszük, hogy már más mesél, mégis egyértelmű.
Ami meglepi volt Aiofe nevének kiejtése…


Maggie O'Farrell: Utasítások hőhullám idejére

Maggie O'Farrell: Utasítások hőhullám idejére

1976 júliusát írjuk, és London egy hőhullám szorításában vergődik. Hónapok óta nem esett, a kertek zsúfolásig vannak levéltetvekkel, a víz egy közkútból folyik, Robert Riordan pedig közli a feleségével, Grettával, hogy lemegy a sarokra újságot venni. De nem jön vissza.
Robert keresése hazahozza Gretta gyermekeit – két elhidegült nővért és egy válás szélén álló fivért, akiknek mind más-más elképzelése van arról, hogy hová mehetett az apjuk. Egyikük sem gyanítja, hogy esetleg az anyjuknak lehet rá olyan magyarázata, amelyet még most sem tud velük megosztani.

Maggie O’Farrell öt korábbi regény, a Miután elmentél, A szeretőm szerelme, a Somerset Maugham-díjat nyert A köztünk lévő távolság, a The Vanishing Act of Esme Lennox és a Costa-regénydíjas A kéz, amely először fogta az enyémet szerzője. Edinburgh-ban él.

Hirdetés