Császárpingvin értékelése


Császárpingvin>!
Alison Lurie: Végállomás, Florida

Lényegileg ugyanazt akartam írni, mint @orvosi_székfű, csak végig valahogy pozitív kicsengéssel, mert nekem összességében pozitív volt az olvasmányélményem. Meg is teszem most ezt az egyensúly kedvéért:

Nem olvastam el a fülszöveget, mielőtt belekezdtem, így jött az első fele a könyvnek, ami egy szép, heroikus történetnek indult elmúlásról, öreg test börtönébe zárt fiatal lelkekről, satöbbi. Gondoltam, talán nem véletlen, hogy október végén talált meg a könyv, szép lesz, jó lesz.

Erre mindenki elmegy a floridai Key West-re (a helyszín szerintem igenis szereplő lesz a történetben), sőt, jön egy rakat új karakter, még a könyv felénél is, és átcsap az egész egy hollywoodi dráma-komédiába, én is pont erre gondoltam – meg, hogy Diane Keaton biztos befutó lenne az egyik szerepre. Elkezdenek ezek a komoly életről-halálról szóló kérdések bagatellizálódni, és valahogy meglátjuk azt is, nem kell mindent olyan „halálosan” komolyan venni.

Ezen a ponton tudtam, nem az, aminek vártam, de szeretni fogom. Kiszámíthatóság? Ismerve a könyv végét nem is olyan egyszerű erről beszélni. Vannak persze dolgok, hogy meghal-e vagy sem vagy összejönnek-e vagy sem, de én egyikben sem voltam teljesen biztos. Azért a hollywoodi felhang miatt, végül is, én is ilyenre számítottam.

Borbás Mária fordítása szép és ízes (kicsit túlságosan is: voltak olyan kifejezések, amit nem is ismertem, de ez persze nem a fordító hibája :-) Világnézetileg nem mindig tudtam azonosulni bizonyos szereplőkkel, de ez nem is lehet egy könyv célja, pont azért jó olvasni, mert beleképzelheted magad számodra akár teljesen idegen szerepekbe és helyzetekbe is. Örülök hogy elolvastam, szórakoztató, bájos, de ha nincs az USA Road Trip kihívás (1 könyv – 1 állam), valószínűleg nem veszem kézbe még egy darabig. Nagyon emlékeztetett még Katarina Mazetti könyvére, a Pingvinéletre, már csak emiatt is szerettem.


Alison Lurie: Végállomás, Florida

700 Ft-tólRégikönyvek.hu antikvár
600 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Alison Lurie: Végállomás, Florida

Key West, a floridai szigetvilág utolsó szigete az örök nyár, a burjánzó trópusi növényzet, a türkizkéken villódzó tenger, a különleges állatvilág hona, és az északi tél elől menekülők paradicsoma. Művészek, tudósok, tétlen gazdagok, tehetős turisták, kicsattanóan egészségesek, élni vágyók úti célja – és az életből fokozatosan kikopó nyugdíjasok, nagybetegek, halni vágyók végállomása. A legváltozatosabb sorsok fonódnak össze az amerikai írónő modern komédiájában. S ha nem is egészen „happy” sokak hepiendje, a szerző valamennyiük sorsát elrendezi – és mindnyájukra süt a floridai nap… Alison Lurie amerikai írónő a patinás Cornell Egyetemen (Ithaca, New York állam) az angol irodalom professzora. Számos regényt, gyerekkönyvet, tanulmányt írt, megszámlálhatatlan irodalmi kitüntetésben, előkelő díjakban részesült. Feltételes megálló című regénye elnyerte az irodalmi Pulitzer-díjat. „A bükk hosszú életű, némelyik létező példány köztudottan háromszáz évesnél is jóval idősebb. Ám egy napon a vérbükk, akárcsak minden fa és minden ember – meghal. Talán idő előtt: betegség pusztítja el, az emberi ostobaság áldozta lesz, vagy nagy vihar dönti le. De ha gondját viseljük, ha éberen őrizzük, a vérbükk – valamint a föld teljes veszélyeztetett növény- és állatvilága – még sok-sok évig ékesítheti és gazdagíthatja a világot. Valószínűleg túlságosan optimista a befejezés; tapasztalata szerint azonban, ha valaki nem optimista, hiába is próbálná rávenni az embereket, hogy egyáltalán valamit tegyenek.”