pat P értékelése


>!
pat P
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

2018-at ezennel a magyar fantasztikus kispróza évének nyilvánítom. Hiszen ez már a második magyar szerzős antológia az idén, amit nagy lelkesedéssel olvastam és dicsérek lépten&nyomon. (És akkor még Veres Attila kötetéről nem is beszéltem.)

Szóval ez is egy remekül szerkesztett, egyenletes színvonalon (jól és jobban) megírt novellákkal teli kötet – témaválasztásából adódóan nyilván kevésbé egységes, ugyanakkor jóval színesebb, mint a szintén emlékezetes 2050.
A kötetben szereplő fantasy (~14) és sci-fi (~5) novellák aránya valószínűleg tükrözi a magyar fantasy- illetve SF-olvasók, sőt írók arányát is – nekem ez persze szívfájdalom, de fantasy rajongóknak valószínűleg annál jobb hír.
Ha nem láttam volna a szerzők nevét az egyes írások előtt, nem biztos, hogy meg tudnám mondani, ki az a három ifjú, aki a novellapályázat nyertese, és korábban nemigen publikált – kiváló írások azok valóban. Személy szerint kicsit sajnálom, hogy csak hármójukkal tudtam megismerkedni.
Gyenge írás tulajdonképpen nincs is a kötetben. Természetesen a novellák fele kevésbé tetszett az átlagnál, de nem azért, mert ezek „objektíven” nézve rosszabbak lettek volna, hanem csak így az ízlésem miatt. Magas színvonalon, szépen megírt darab mind (egyesek az én ízlésemnek túl szépek is) – bármelyik lehet abszolút kedvence a megfelelő ízlésű olvasónak.
A kötet íve is nagyon érdekes: klasszikus fantasyktől, újramesélt meséktől (tündérek, unikornisok, ilyesmi) jutunk urban fantasy és fura weird valóság-verziókon át az egészen elszállt poszthumán jövőlátomásokig. Még nem is döntöttem el, a kötet második vagy harmadik harmada jött be nekem jobban. Mindegyikben voltak nagyon ütős darabok.

A borító koncepcióját mondjuk abszolút nem értem. Nem tudom, mit tettem volna rá, ha nekem kell, de hogy nem űrhajóst, az biztos. Drónfelhőből összeálló unikornist, esetleg.

Az olvasónaplót idemásoltam a hozzászólásokhoz:

21 hozzászólás

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Hazugságokból emelt város, halála után vezeklő festő, újragondolt mesék, háborúzó mesterséges intelligenciák, fonák Magyarországok: tizenkilenc válogatott novella merész jövőképekről és bizarr álmokról ismert és új szerzőktől.

Hirdetés