Frank_Spielmann I értékelése


Frank_Spielmann I>!
Karinthy Frigyes: Így írtok ti

Nem ez a könyv Karinthy legnagyobb alkotása, sőt, még az élmezőnyben sincs. Viszont nagyon jó pénzeket keresett vele a szerző, és nem kellett éhen halnia, ahogy pl. a Német barátom című humoreszkének elbeszélője. A legenda (szentek életéről szóló csodás történet?) azt tartja, hogy Karinthy órákon át tudta rögtönzött paródiákkal szórakoztatni asztaltársaságát (pl. Kosztolányi Dezsőt, Somlyó Zoltánt, Füst Milánt, etc.) a New Yorkban. Ha egy kicsit bajban volt pénzügyileg, és keveset fizettek a krokikért (humoreszkek), akkor lefirkantotta a legjobb paródiáit, néhány megjegyzést tett melléjük, és mehetett a nyomdába, hogy hamar elfogyjon a több ezer példány belőle. A ’10-es, ’20-as évek divatkönyve volt ez, olyasmi talán, mint ma a Twiglight, csak ezt kivételesen egy zseni írta. Akkoriban minden valamirevaló pestinek volt ebből egy példánya, és vidéken is a „műveltség” elengedhetetlen része volt. Az Édes Anna felületes Patikárius Jancsijának bőröndjében két könyv van: egy „egy dióhéj-nyelvtan: Egy óra alatt angolul”, és „egy salátává olvasott, szamárfüles füzet, Karinthy Frigyes műve, az Így írtok ti…

Ha az ember Karinthy igazi nagy műveivel akar találkozni, azt akarja, hogy megcsapja egy kivételes zsenialitás szele, az ne ezt a könyvét olvassa. Ajánlom viszont helyette életműve nagy részét, elbeszéléseit, regényeit, és a rövidprózáját, ami vagy húsz kötetet is kitesz. Szóval hajrá!

4 hozzászólás

Karinthy Frigyes: Így írtok ti

Karinthy Frigyes: Így írtok ti

Karinthy legismertebb, legnépszerűbb műve mindmáig az Így írtok ti. Ez a mű hozta meg számára az ismertséget, ezzel a könyvével aratta első igazi, nagy sikerét. A kávéházi játékokból, nemzedéktársainak kigúnyolásából alakult karikatúrasorozat idővel tudatos enciklopédiává bővült, s nemcsak a magyar szerzők arcképcsarnoka teljesedett ki, hanem világirodalmi és műfaji tematikával is gazdagodott. Máig ható sikerének titka, hogy Karinthy a célba vett írói egyéniség egész karakterét, az alkotói modor és modorosság torzképét rajzolta meg. Kötetünk a Még mindig így írtok ti méltán híres gyűjteményén túl a korabeli lapokban megjelent közlések legjobb gúnyrajzait is tartalmazza.

A sorozatot szerkeszti és a szöveget gondozta Fráter Zoltán.