WerWolf értékelése


>!
WerWolf
Burger István (szerk.): Galaktika 343.

Marija Galina: Üdvözöljük gyönyörű országunkban! (befejező rész) :
Az első részhez képest már nem annyira idillikus, ugyanis megjelennek olyan áthallások, melyek gyanakvásra késztetik az olvasót, hogy nincs is minden annyira rendben ebben az országban, mint amennyire elsőre tűnik.
Nagyon hangulatos elbeszélés, és Galina szépen vezeti a történetet ahhoz, hogy a befejezés megfelelően hasson.
5/5
Bojtor István: Képeslapok Bizáncból
A novella egy gondolatjáték, melyben megfér az időutazás, a humor és egy kis miszticizmus is. A háttérben húzódó, „nem lineáris” idővonal és a mi idővonalunk metszései egy hangulatos történetben elevenednek meg. A kérdés már csak az, hogy melyik idővonalon élnénk szívesen ;)
4/5
Sergio Gaut vel Hartman: Csikorgó fagy
Ez egy eléggé futurisztikus és absztrakt történet ahhoz, hogy elvesszen benne az olvasó. Annak ellenére, hogy a végére „megvilágosodunk” valamelyest, nem menti meg a történet közbeni elveszettségünket. Ha egy rövidfilm készülne belőle, azt csakis David Lynch rendezésében tudnám elképzelni, aki hangulatilag fel tudná javítani a filmes verziót.
3/5
Bodor Áron: Szubmasszív
Na, az ilyen hard sci-fiket kedvelem! Van benne tudomány bevetésen, ember pácban és emberség. Nincs túlspilázva, és lényegre törő, miközben az egész történet közepén ott az ember. A leírások és hangulati elemek pont annyira vannak kibontva, amennyire az a történet megértéséhez és átérzéséhez kell.
5/5
Richard Foss: Őrült alku
Érdekes elbeszélés a mesterséges intelligenciák és az emberek közti kommunikáció akadályairól. Bele sem gondolunk, hogy milyen lassúak vagyunk mi emberek, egy számítógép belső idejéhez képest, és mennyire nem matematikai nyelvet beszélünk. Most csak mosolygunk az MI-k válaszain, ha az nem illik bele az elképzeléseinkbe, de egyszer eljön majd az az idő, amikor az MI-k mosolyognak rajtunk.
4,5/5
Királyházi Csaba: A hatszáz éves politikus
A cím kicsit megrémisztheti az olvasót, és van is mitől tartania :) A politikus nem szűnik meg politikusnak lenni, legyen bármilyen is a világ. Talán egy utópiában érezné legjobban magát, hiszen ott rombolhat a legtöbbet. Királyházi Csaba nagyon jól reflektál a valóságra, miközben mi olvasók nem tudjuk, hogy nevessünk vagy sírjunk, a megfogalmazott definíciók miatt, melyek nem csak karcolnak, hanem vágnak is.
Egy igazán jól sikerült szatirikus sci-fi. Csak ajánlani tudom.
5/5
Oleg Gyivov: Legfelső szintű tárgyalások
Annak ellenére, hogy Gyivov jól ír, és vannak az elbeszélésben jó részek, valahogy a történet nem tudott megfogni. Van üzenete, de valahogy a csomagolás túlságosan is elfedi a lányeget.
3/5
Stephen Vincent Benét: Babilon vizeinél
Nem tudom, hogy a fordítás hatása e, de ez a történet időtlen. A leírások annyira valóságosak voltak, akárcsak a megalkotott világ, hogy simán el tudtam képzelni, hogy ez egy kortárs elbeszélés. Akkor döbbentem meg igazán, amikor kiderült, hogy Benét mikor is élt és alkotott. De úgy látszik, hogy a poszt-apokaliptikus világ mindegy, hogy milyen kor után következik be, a végeredmény mindig ugyan az.
5/5
A cikkek közül kiemelném az „Eltűnt emberősök”-et, mely érdekes adalékkal szolgálnak a kérdésre, hogy miért vagyunk mi a teremtés „csúcsa”, és miért nincsenek más, emberhez hasonló értelmes lények a Földön. Ehhez lazán kapcsolódik a Cheddar-ember megtalálásával és kutatásával járó érdekes felfedezések és elméletek.
Ebben a számban a novellák többsége elég ütős volt, és ennek hatására mintha kicsit háttérbe szorultak volna a cikkek.


Hirdetés