CaptainV IP értékelése


CaptainV IP>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Részben vonzó, részben lapos, egy bizonyos szint alá sosem esik, noha egy bizonyos szint fölé sem ugrik. Pedig egyébként nem sok hiányzott hozzá, legalábbis én találtam benne jó dolgokat: Mike, az MI, az ív, amit bejárunk, Man marha érdekesen működő (bár a történeten belül nem akkora truvájnak számító) családja, és végül is Wyoh meg a prof karaktere, habár utóbbiak iránt kicsit már mérsékeltebb a lelkesedésem. De mindez a negyedéig-feléig volt bármilyen szinten izgalmas, azután minden belefulladt a forradalomszervezés unalmaiba. Gigászi erő kellett ahhoz, hogy koncentrálni tudjak a leírtakra, hősiesen bevallom, a második rész végén-harmadik elején csak végigszáguldottam. A szöveg érthetőségéért hálás vagyok, de a maga snasszságában az sem tudott olyasmit adni, ami miatt minden szóra egyformán kíváncsi lettem volna. Úgyhogy felemás ez az élmény, és lehet, hogy arról van szó, hogy a gondolat tetszett, ahogy elmesélte Heinlein, az nem.


Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” E szavakkal lépett a Hold felszínére 1969-ben Neil Armstrong. Mintegy száz évvel később, egy újabb nagy ugrásnak köszönhetően immár iparosodott az egész égitest. Bányák és gyárak mindenütt, ám a megtermelt javak nem a telepeseket gazdagítják, minden a Földet illeti meg. Ez azonban természetes, a Hold ugyanis egy ideje gigantikus büntetőtelepként üzemel. Tökéletes börtön, hiszen aki néhány évet eltölt itt, a csekély gravitációhoz való alkalmazkodásnak köszönhetően már nem térhet vissza az anyabolygóra.
A „holdlakók” felnövekvő új nemzedékében aztán igény ébred a függetlenségre, arra, hogy a Hold a maga ura lehessen. A Föld kormányainak ez persze nem tetszik, úgy döntenek hát, akár erővel is megőrzik fennhatóságukat. Az elszabadult indulatok elkerülhetetlenül háborúba torkollnak.
Mannie, a félkarú komputertechnikus akaratán kívül keveredik bele a politikai játszmákba, amikor a Hold legnagyobb szuperszámítógépe meghibásodik. A hiba azonban egyáltalán nem az, aminek látszik: HOLMES IV egyszerűen öntudatra ébredt, és úgy döntött, kiveszi részét az emberek függetlenségi háborújából.

Az SF első Nagymestere ezzel a Hugo-díjas regényével írta bele magát kitörölhetetlenül az irodalomtörténetbe. A Hold börtönébent három ízben szavazták az olvasók minden idők tíz legfontosabb SF-műve közé.

„Az ő ötletei jelölték ki a mi utunkat.”
– Tom Clancy

„Egy szó jut eszembe róla: kihagyhatatlan.”
– Robert Silverberg

„Robert A. Heinlein talán minden idők legfontosabb SF-írója.”
– The Science Fiction Encyclopedia