Noro  értékelése


>!
Noro 
Gáspár András (szerk.): Erioni regék

Az Erioni regék a Valhalla-korszak kevésbé emlékezetes válogatásai közé tartozik. Egy erős, két közepes és két gyenge írást tartalmaz. Szerencsére mindkét kisregény a jobbak közül való, így terjedelem szempontjából az arány valamivel jobb. Ugyanakkor a kötet nyitódarabja egy igazi epic fail.

A borító az indokolatlan címlapképek hosszú sorában is előkelő helyezést foglal el. De tényleg, ez a lángpallost lóbáló néni a Magic the Gathering melyik paklijából lépett ki? A következetlen szerkesztés ezúttal ráadásul a fülszövegre is kiterjedt, hiszen Ed Fisher története a “maroknyi rászedett tengerészről” nem itt, hanem az Átkozott esküvésekben jelent meg.

A hírhedt Aalish D’Molen Ragadozók című irományával önmagát is alulmúlta. Hihetetlenül agyoncicomázott körmondatok zápora, értelmetlen történet, plusz a cselekmény két szála még csak messziről sem integet egymásnak. A “vörös varkocsos férfi” (epitethon ornans my ass!) teljesen fölöslegesen bunyózza végig a jobb sorsra érdemes 56 oldalt, mert ezen kívül semmi szerepe nincs a novellában. Hacsak az nem, hogy megtudjuk: Ynev rettegett tolvajklánjai lólopásból élnek, és közveszélyes kalandozókat választanak áldozatuknak. Erre mondják, hogy Taigetosz-pozitív. A félelf lányka történetének legalább van valami értelme, bár az egész sztorit lényegében a Bestiáriumból sikerült kiollózni, a befejezés pedig innen is hiányzik. Ezen a ponton szegény olvasóból kitör a Charlton Heston-imitátor, és szeretné előadni a Majmok bolygója záróképét a Szabadság-szoborral.

Annál nagyobb meglepetés, hogy a szerző másik története, a Fekete vér, alighanem egész magusos pályafutásának legjobb darabja. Vagyis az egyetlen, ami olvasható. A kiégett kalandozó, aki egy drogszállítmányért kockáztatja az életét, egészen emlékezetes karakter lett.

A harmadik novella, Ricaro tévedése, tudtommal Novák Csanád második és utolsó önálló tévedése írói próbálkozása volt. Sablonos történet és összecsapott befejezés jellemzi a felejthető írást, amelynek még az előadásmódja volt a legérdekesebb. De sajnos ez is csöpögős melodrámába süllyedt.

A kisregények közül Juhász Viktor Varjúszárnyak c. története még mindig a kalandozó vonalat erősíti. Ami feldobja a sablonos alaphelyzetet, azok egyfelől a krimi-elemek, másfelől pedig az, hogy itt nyugalomba vonult kalandozókról van szó, akik különbözőképpen próbáltak beilleszkedni a “nyugdíjas” életbe. A sztoriról nem nehéz felismerni, hogy egyfajta “Tíz kicsi néger” feldolgozás, egy átokkal megtámogatva, de vannak benne ötletes csavarok. Az előadásmód azonban kissé pozőr, és néha nem könnyű követni, mi is történik éppen a szemünk előtt.

Végül, amiért a könyvet érdemes elolvasni: Gáspár Péter Lágy szélben, lazacszín hold alatt c. kisregénye, avagy az ynevi keresztapa története. Boomen itt már érezte a különbséget a korai Magus túlcizellált stílusa és a valóban szép, igényes próza között, valamint jól ragadta meg egy csapat antihős figuráját. Az öreg klánvezér karaktere, gyermekkori emlékei, és a jakuzával szukék bandáival vívott jelenbeli csatározások úgy alkotnak egységes egészet, ahogy kevés magus-történetben. Nem kizárt, hogy e történet miatt lettek olyan népszerűek a Magus világában a gorvikiak. (Esetleg Chapmantől a Csepp és tenger a felelős, ezt ma már nem lehet megmondani.)


Gáspár András (szerk.): Erioni regék

Gáspár András (szerk.): Erioni regék

A kalandorok kontinensének leghatalmasabb városa, Godora és a világ lüktető szíve tárul fel előttünk e kötet lapjain.
A gyűjtemény – melynek eredetijét egy névtelen tollnok rótta pergamenre Torozon tavernájának falai közt – nem szépít a valón, s Enika Gwon példáját követve az erioni hétköznapok magasságaiba és mélységeibe egyaránt bepillantást enged.

Jan van den Boomen jóvoltából egy gorviki család túlélésért vívott küzdelmének részeseivé válunk, Juhász Viktor bűnről és bűnhődésről, Ed Fisher egy maroknyi rászedett tengerész bosszúhadjáratáról mesél, a M.A.G.U.S. univerzum legújabb szerzője pedig a két véglet, egy megkeseredett s egy ifjú kalandozónő szemével láttatja az évezredes kődzsungel csodáit és rejtelmeit.

Hirdetés