LRn értékelése


>!
LRn
George R. R. Martin: Álomdalok

George R. R. Martin: Álomdalok A Homokkirályok és más elbeszélések

Az Álomdalok című elbeszélésgyűjtemény első kötete Martin életművének kezdeteitől indul, s a teljesség igénye nélkül, mégis alapos, átfogó válogatásban tárja elénk a szerző fejlődésének fázisait az ismertség és elismertség megszerzéséig.

Nagyon szerettem benne az átkötő, önéletrajzi szövegeket, melyek kontextust adnak az elbeszéléseknek, személyesebbé és szerethetőbbé teszik őket, valamint bepillantást nyerünk általuk a korszak SFF irodalmának helyzetébe, intézményrendszerébe, így (pop)kulturális ismeretterjesztő írások is egyben. Az első novella válogatásba kerülését például épp a bevezetés teszi jogossá: önmagában (szerintem) nem lenne keresnivalója egy hasonló gyűjteményben, hiszen csak egy lelkes fanfiction: mesterkélt, modoros párbeszédek és a hangulatteremtés jegyében erősen túlírt leírások jellemzik, mégis van már benne valami, ami megelőlegezi a későbbi martini szövegeket, mostanra pedig nosztalgikus, naiv bájt von köré – és ezt a valamit részben a bevezetőnek köszönheti; szinte látjuk magunk előtt az ifjú, lelkes George-ot, amint a körmét rágva várja, hogy visszajelzést kapjon a fanzintól, melyhez beküldte a novellát.

A rajongástól aztán eljutunk az útkeresésig – a szövegek nagyjából kronologikusan követik egymást, az időrendet néha felrúgja a tematikus csoportosítás, ami szintén segít, hogy lássuk pályája ívét. A Ködöt visz a reggelben már remekül működik a hangulatteremtés, emlékezetes, már-már lírai atmoszférát kapunk. A Dal Lyáért pedig az első olyan szöveg volt, amely közel férkőzött hozzám érzelmileg is. A sóvárgó vágyat a tökéletes elfogadásra és bizalomra s az örökös hiányérzet tragikus, melankolikus helyzeteit több írásában is ábrázolja Martin, a magány és a szomorúság izgatja leginkább, amikor kezdi megtalálni a saját hangját. Fantasy történeteiben (melyekből éppcsak kóstolót kaptunk) is ez a téma köszön vissza, innen a saját bevallása szerint is legjobban sikerült A jégsárkány édes-bús meséjét emelném ki: aprólékos, szépen felépített motívumrendszere és keserédes hangulata miatt többszöri olvasásra is élmény volt.

A legjobban viszont a kötet végén található, Hibridek és rémségek című fejezetet élveztem. A Homokkirályokat is többször olvastam már, de még mindig szórakoztató, profi munkának tartom. Jogos a többszörös díjnyertesség, itt már nincs modorosság, és hiába kiszámítható a történet (hiszen Martin klasszikus sémákat szokott követni), stílusosan van tálalva. A személyes kedvenceim azonban a kis groteszkek, az utolsó két szöveg: a Majomterápia és A körteforma ember, melyek kicsit kilógnak a többi közül, s ezzel színt visznek a gyűjteménybe. Mindemellett ezek a sztorik is martinosak, kegyetlenek és szomorúak, de tele vannak iróniával és kritikus szemlélettel.

Összességében egy jó válogatás, bár a szövegek színvonala vegyes. Ez azonban megbocsátható, hiszen egy életpályát mutat be, egészen a kezdetektől. Akik már olvasták a Jég és Tűz dalát, különösen élvezni fogják, ahogy a novellákban megjelennek a regényfolyam apró nyomai – témák, motívumok, ötletek, nevek –, számos apróság kerül elő, ami megelőlegezi a nagyobb mű kibontakozását. Érdemes hát bejárni ezt az utat, egy lelkes és elszánt fiatal szerző pályáját, hogy felépítsük magunkban, vagy megfűszerezzük az eddig kialakult képünket róla.

2 hozzászólás

George R. R. Martin: Álomdalok

George R. R. Martin: Álomdalok

George R. R. Martin már A tűz és jég dala világrengető sikere előtt is komoly hírnévre tett szert, a fantasytől a science fictionön át a horrorig számos műfajban alkotott maradandót, pályafutását kezdettől fogva rangos díjak és zajos sikerek kísérik.

Az Álomdalok első kötete e csodálatosan sokszínű életmű első húsz évéből válogat. Különleges csemege ez Martin rajongóinak: bepillantást enged abba az írói életútba, amelynek során a képregényrajongó kölyökből többszörösen díjnyertes író lett.

Itt olvashatjuk legjobb fiatalkori műveit, Hugo-, Nebula- és Bram Stoker-díjas novelláit, valamint a később illusztrált gyerekkönyvként is megjelent A jégsárkány eredeti, csonkítatlan változatát. A legkülönbözőbb műfajú és stílusú írások szemkápráztató kavalkádját a szerző visszatekintései egészítik ki.

Az Álomdalok remekbe szabott írásaiban megtalálható minden, ami miatt olvasók tízmilliói rajonganak George R. R. Martin történeteiért.

Hirdetés