gesztenye63 értékelése


>!
gesztenye63
Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása

Egy ilyen rövid kis remekmű után érzem a félműveltség izzó billogát homlokomon, miszerint számomra is érthetetlen módon – Lovecraft teljes életművével együtt, szégyenletesen – kimaradt olvasmányaim sorából a Vellitt Boe álom-utazását inspiráló mű is, a Zarándokút Kadathba.
Márpedig ha féloly varázslatos, mint ez a rövid kisregény, már akkor is megbocsáthatatlan ez a hiátus.
A kisregény maga káprázatos szövedéke álomnak, rettenetnek, vágyaknak és félelmeknek. Olyan természetes egyszerűséggel kíséri a szerző az olvasót világok során át, valóság és fantázia, csodák és rémségek között, mintha magától értetődő kinyilatkoztatás lenne, hogy az életben csupán a következetlenség következetessége az egyedüli mérvadó.
Az erre fogékony olvasó könnyedén álmodja magát a sorok közé, és csak a lapok gyors fogyatkozása fúj ébresztőt, és jelzi, hogy ismét az éberek földjén vagyunk.

Melegen ajánlom Vellitt Boe történetét, én pedig lassan elkezdem zarándoklatom Lovecraft nyomában.

2 hozzászólás

Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása

Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása

A 2017-es évben Nebula-, Hugo-, Locus-, John W. Campbell és Shirley Jackson-díjra jelölt, World Fantasy Díjat nyert történet

Kij Johnson elbűvölő és félelmetes könyve egyszerre eleveníti meg és helyezi más megvilágításba H. P. Lovecraft klasszikus dark fantasy történeteit, ezúttal egy női főhős szemszögéből.
Vellitt Boe a híres-nevezetes Ulthar Lánykollégium tanára. Amikor legtehetségesebb diákja megszökik egy álmodóval, aki az éber világból érkezett, nem tehet mást: veszélyes utazásra indul, hogy megtalálja, hiszen az egész egyetem sorsa múlhat ezen. Fiatalkori vándorlásait megidézve átvág egy őrült, álomszerű logika által uralt világon, amelyet szeszélyes és kegyetlen istenek uralnak, és fantasztikus, lidércnyomásos teremtmények népesítenek be.
Azonban küldetése nem csupán az álmok riasztó vidékére viszi el őt, hanem saját rejtélyes múltjának mélységeibe is, ahol az árnyak között titkok lapulnak – olyan titkok, amelyeknek nem lenne szabad valósággá válnia.

Hirdetés