CyberMacs értékelése


>!
CyberMacs
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Sok-sok-sok-sok év telt el a Brett Shaw időszak óta. Talán én is felnőttem, talán a világ is megváltozott, talán minden együtt. Nagyon nem hozta azt a varászt, amit régen.

A 2000-es évek előtt még én is lelkesedtem, hogy fel kellene melegíteni ezt a turáni-hátrafele-nyilazós-magyar vonalat (milyen már, hogy az összes skandináv országban viking babákat árulnak, nálunk meg nincs egy nyamvadt nyilas magyar sem…). Ma viszont már inkább a hideg futkos a hátamon, ha ezek a dolgok eszembe jutnak. E miatt nem igazán lelkesedtem a turáni vonalnak.
Brett Shaw meg inkább tűnt egy hisztis tininek, mint a császár elit testőrének.
Az egyiptomi misztikum-ufó kapcsolat meg megint egy olyan dolog, ami egykor talán divat volt, de mostanra eljárt felette az idő. De még ezzel együtt is történet lapos, felfedezhető benne a tipikus egyiptomi körútnak a részei (Kairó, Luxor, Asszuán… Kairó és Luxor kozött miért nem történt semmi? Mert ott nem jár turistahajó).

Tehát a történet lapos, a nagy csaták elmaradnak, a kicsik is 1-2 lövéssel le vannak tudva. De maguk a csaták is csak olyan „ide kellene már valami, különben unalmas lesz” hangulatot ad. És a történetszál sincs rendesen letisztázva. Ott vannak pl. a testvérek, akinek az ég világon semmi szerepük.
(abba meg már bele sem akarok menni, hogy az arab világ leírása nem túl valós, megint csak inkább olyan, mint amit egy egyiptomi körúton meg lehet ismerni – olyan az egész, mintha tényleg egy ilyen úton lett volna egy „kellene erről egy Brett Shaw regényt írni!” érzés, de aztán az egész nem állt össze).

spoiler


Harrison Fawcett: Aranypiramis

Harrison Fawcett: Aranypiramis

Martin Ethelwolf professzor az egyiptológia nemzetközi hírnévnek örvendő szaktekintélye felnyit egy II. Amenhotep fáraó sírkamrájából származó kanópusz-tégelyt és mindennapi élményben lesz része – meghal! Miután jobblétre szenderül a testét életben tartó szuperintelligencia jóvoltából ellenállhatatlan kényszert érez, hogy eljusson Kheopsz piramisáig és felkutassa az emberiség legősibb titkait őrző Feljegyzések Csarnokát. Csakhogy az expedíció koránt sem veszélytelen vállalkozás a huszonhetedik században; Észak-Afrika és a Közel-Kelet döntő része évszázadok óta a Kalifátus uralma alatt áll, tudományos expedíciók, turisták és magányos utazók csak a legnagyobb titokban tehetik be lábukat Egyiptom földjére. Ethelwolf – pontosabban szólva, akit nem rég még Ethelwolfként ismert a világ – sem tehet mást, minthogy a Földön tartózkodó uralkodó segítségét kéri. IV. von Anstetten császár, a leghűségesebb testőrtisztjét, Brett Shaw-t bízza meg expedíció védelmével. Shaw ezredes aktív szerepvállalása az események olyan sorozatát indítja el, amely következtében az emberiség írott történelme és a von Anstetten uralkodóház szerepe is megkérdőjeleződik.

Harrison Fawcett ma már kultikusnak számító, profetikus látomása az emberiség legősibb titkait kutatva az iszlám és az ókori Egyiptom világába kalauzolja az olvasóit. A Mysterious Universe világának egyik megalapozó műve az első kiadása óta eltelt tizenhat év után sem veszített az aktualitásaiból, és nem mindennapi izgalmakat ígér a kalandos-misztikus science-fiction kedvelői számára.

Hirdetés