Csabi P értékelése


>!
Csabi P
Jo Nesbø: Macbeth

Az első Nesbo regényem, amiben nem szerepel Harry Hole. Amire elsősorban kíváncsi voltam, hogy hogyan tudja összehozni Nesbo a krimit a szépirodalommal. Amikor krimit ír, akkor, zsáner szinten, színvonalasnak szoktam találni a szövegeit. De ez mégis más, ráadásul Shakespeare-rel kellett felvennie a versenyt. Az avoni hattyú azért még mindig magasabban száll, mint a norvég vadliba. Habár Nesbo sok filozofálgatós részt szúrt be a cselekménybe, ettől még nem kerekedett ki belőle szépirodalom, sőt, néha igazán kínos részek is feltűnnek az erőlködésben. Jócskán lehetett volna húzni ebből a szövegből, ami csak nyúlik, mint a rétestészta.
No persze ezt már megszokhattuk a szerzőtől, nem ír rövid könyveket, itt viszont egy meglévő sztorit kellett feldolgoznia, és ehhez ragaszkodott is. Lecsupaszította az eredetit, hogy aztán újra öltöztesse. Egy darabig gondolkoztam rajta, hogy miért 1970-be helyezte a cselekményt, miért nem a mába? De aztán nyilvánvaló lett, hogy ez a történet, ha már így ragaszkodott az eredetihez, nehezen állná meg a helyét a mai technikai színvonalon. Igaz, 1970-be is nehezen passzírozható bele. Egy dráma időablaka általában csak pár óra, vagy nap, egy regénybe ugyanezt belezsúfolni nem könnyű. Nem is hihető, amilyen gyorsasággal hullanak Macbeth ellenfelei, hogy ez ne tűnne fel felsőbb szinten. Duncan meggyilkolását pl. egy az egyben az eredetihez hasonlóan oldotta meg, de ma már nincs az a rendőr, akinek ne lógott volna ki a lóláb.
És akkor felmerül a helyszín kérdése is, ami egyértelműen Skócia, de ez a Nagy-Britannia nem az, ami a valóságban volt abban az időben. A város túl nagy önállósággal rendelkezik, mintha valami USA-hoz hasonló szövetségi rendszerben működne, önálló törvények vonatkoznak rá. Szóval gyakorlatilag egy alternatív történelmi regényként is olvasható.

De ezeknél nagyobb problémának látom a főszereplők motivációját. A regény elején feltűnik Macbeth, fiatal, becsületes rendőr, aki szereti a munkáját, és persze Lady, aki teljesen elégedettnek tűnik a kaszinójával. Aztán egyszer csak Macbeth fülébe súgja, hogy öld meg Duncant, ő meg annyit se kérdez, hogy előtte megborotválkozhat-e. Nincs meg az íve ennek a változásnak, nagyon furcsán hat, ahogy ez a két szimpatikus ember minden további nélkül átmegy vérnősző baromba. Később is csak annyi a magyarázat, hogy annyira odavan a nőért, hogy mindent megtesz neki. Ez egy krimiben is kevés lenne gyilkos indítéknak.
Apropó krimi. Ha már nem szépirodalom, akkor megállja a helyét, mint krimi? Valójában ez egy bűntörténet, amire Nesbo megpróbálja alkalmazni a megszokott fordulatait. Sajnos a suspense úgy nem működik, ha az olvasó előre tudja, hogy ki fog meghalni, vagy mi fog történni.
A fentiek dacára azért Nesbo fantáziája itt is nagyot alkotott, hisz a lecsupaszított csontvázra egy cselekményében jól működő sztorit épített fel, és a korrupció működését is jól ábrázolja. Sajnos az, hogy ennyire nem tudott elrugaszkodni az eredetitől, számomra hiteltelenné tette a történet egészét.
A fordítás és a korrektori munka pocsék.

1 hozzászólás

Jo Nesbø: Macbeth

Jo Nesbø: Macbeth

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.
    A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására.
    A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.
     A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

Jo Nesbø (60) a világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje.
    Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.

Hirdetés