Lunemorte MP értékelése


>!
Lunemorte MP
Stanisław Lem: Kiberiáda

Felforrt a lelkem, én vagyok a valódi sápatag! – Remélem, egy szót sem hiszel ebből a meséből…Eressz ki, akárki vagy is, és a Nagy Matricára mondom, megadok neked mindent, amit csak kívánsz. Én Kívánságteljesítő Gép vagyok.
– Na, mennyi kétszer kettő?
– Hét!
Packázni akarsz az Elektrubadúrral?! Szégyenletes kudarc lesz az osztályrészed…Nem is érdemelsz te meg egy műbarátot, vagy bármiféle testvéri együttérzést kedves Tökkopasz Lémuel! Megtettem a magamét, most ki akarsz kapcsolni, és nem is szólítasz már Ferromágnesességednek?! Hát ez nem szép tőled! No megállj, most én magam változom elektrosárkánnyá, elkergetlek az országból, és biztosan jobban fogok uralkodni nálad, hiszen úgyis mindig engem kérdeztél meg minden fontosabb kérdésben, tehát tulajdonképpen én uralkodtam, nem te…
Na, megérkezett a nagy Kiberházy kiberceg űrgályája…Inkább nézzétek meg utoljára a világot, mert hamarosan nem lesz…


Stanisław Lem: Kiberiáda

Stanisław Lem: Kiberiáda

A nálunk igen népszerű író könyve a robotok világába visz – erre utal a könyv címe is. Délceg acéllovagok, szerelmes robotkirályfiak, nyikorgó vasremeték, elektronikus boszorkányok, okos és buta, hiú és szeszélyes számítógépek a hősei Stanisław Lem vidám és hátborzongató csúfondáros és poétikus meséinek. Ebben a kibernetikus csodavilágban zsarnok gépkirály csatázik holdbéli elektrosárkánnyal vagy algoritmikus fenevaddal, robotvitézek hajszolják kozmoszszerte a titokzatos, kocsonyás testű sápatagot, akiben az emberre ismerhetünk, s a két tudós robotmérnök varázslatos gépeket épít távoli csillagok királyai és zsiványai számára. Voltaire filozófiai meséinek modern utódai ezek a játékos, ironikus történetek. Tündérmese, legenda, pajzán novella, lovagregény, széphistória vagy pikareszk kaland tarka műfaj-álruhájában, humoros és groteszk ötletek tűzijátékának fényével világítják meg az atomkorszak filozófiai, társadalmi, tudományos és erkölcsi problémáit.

Hirdetés