vöri P értékelése


>!
vöri P
Walter Tevis: Sokszavú poszáta

Végre olyan poros könyvek, amiket érdemes olvasni! Friss élmény még Kir Bulicsov Túlélők c. regénye is, de Tevis műve is felkerül nálam a legjobbak közé, hiába járt már el felette az idő. A Sokszavú poszáta egyrészt nagyon kedves és bájos, másrészt mindemellett jó módon elgondolkodtató, de nem erőszakosan szájbarágós. A zsenialitása számomra részben abban mutatkozik meg, hogy mennyire szürreális a jövőkép, amit lefest, részben meg pont abban, hogy bizonyos részei viszont fájdalmas módon nagyon is ismerősek. És nem utolsó sorban fontosnak tartom megemlíteni, hogy mennyire jó volt olvasni magát a szöveget.
Szóval újfent megerősíteném a korábbi kijelentésem: ami régen jó volt, az jó is marad, egy kevés por nem tud igazán ártani neki. Összességében remek dolognak tartom, hogy régi és jó könyvek hiánypótlása (újra?) történik a magyar könyvkiadásban, ilyenekből jöhet még bőven! (Ja, és Tevis komplett életműve is szépen sorban, egyértelmű.)


Walter Tevis: Sokszavú poszáta

Walter Tevis: Sokszavú poszáta

A 25. század disztópikus világában az emberi civilizáció maradéka elektronikus mennyországokba zárkózva vegetál. Nincsenek családok, gyerekek, de még valódi párkapcsolat, szerelem sem igen létezik. A gépiesen udvarias hétköznapokból már csupán a drogok vagy az öngyilkosság jelentik a menekvést. Az olvasás tiltott dolog, de igazából senkinek eszébe sem jutna már ezt a szabályt megszegni. A gondolkodást számítógépek és robotok végzik az ember helyett. A jelszó: „Ne kérdezz; lazíts!” E látszatélet megkapó jelképe a sokszavú poszáta, mely éjjelente nem a saját énekét dalolja bele a világba, hanem más állatok hangját utánozza.
Az emberiséget már csak egy halálvágyával küzdő android mentheti meg, valamint egy fiatal pár, akik szenvedélyes szerelemre lobbannak egymás és a könyvek iránt. Ez a szenvedély talán még az apátiába kövült gépi intelligenciákat is képes felrázni.

Walter Tevis, A svindler és A pénz színe írója Nebula-díjra jelölt regényével ékesen bizonyítja, hogy az SF-nek igenis helye van a szépirodalomban. Érzelmekkel és fekete humorral átszőtt, szép könyve robotszereplői szájával is az emberi önrendelkezés jogáért kiált.

„Mintha az 1984, a Szép új világ és a Menekülés New Yorkból kombinációját olvasnánk.”
– Pat Holt, Holt Uncensored

„Az olvasás emberiségmegmentő hatalmának témája a Fahrenheit 451- hez teszi hasonlatossá.”
– San Francisco Chronicle

Hirdetés