LRn értékelése


>!
LRn
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Anarchista lázadóként a második kötettel kezdtem el Le Guin novellagyűjteményét, s egyben az életművel való ismerkedésemet is. Először – magam is meglepődtem ezen, de – nehezen csúszott, nem tudtam ráhangolódni a stílusára, de utólag már jobban tetszik. Talán még lassabban kellett volna olvasnom, nagyobb szüneteket tartva a szövegek között, hagyni, hogy tovább ülepedjenek.

Érdekes volt ilyen egyszerű és elegáns stílust olvasni, az érzelmessége, empátiája nem volt tolakodó, lassan épült fel bennem, de aztán már nem lehetett kivonni magamat belőle. Ezekben a sci-fi és fantasy történetekben számos társadalmi probléma kerül górcső alá, több irányból is megvilágítva. Szolid és csendes marad, mégis félreérthetetlenül és egyértelműen felkínálja a vizsgált tárgyát, nem hagyja, hogy kikerüljük, de hagy teret arra, hogy saját véleményt alakítsunk ki – nekem pedig nagyon szimpatikus volt ez a hozzáállás.

Csak ajánlani tudom, és biztosan bepótolom az első kötetet is – kapudrognak viszont nem bánom, hogy ezt választottam.


Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.

Hirdetés