ÁrnyékVirág értékelése


>!
ÁrnyékVirág
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?

„Az érzelmi intelligencia a szív GPS-e.”
Amíg Emmát vártuk, sokat beszélgettünk arról, hogy hogyan szeretnénk őt nevelni. Tudatában annak, hogy mindenki remekül tud gyereket nevelni, akinek nincs gyereke. Egyik legfontosabb dolog, amiben mindketten teljesen egyetértettünk, az volt, hogy nem akarjuk, hogy olyan legyen, mint C., egy rokon kislány. Akinek a születésnapjait kétéves kora óta különböző rendezvénytermekben, játszóházakban stb. tartják, a legutóbbin kis targoncán hordták ki a kapott ajándékokat. C. összesen kettőt bontott ki, a másodikkal leült játszani, de elvették tőle, mert a többi ötvenet is ki kellett volna bontani és megköszönni, mire szegény hisztérikusan sírni kezdett. C. ritkán veszi fel kétszer ugyanazt a ruhát – de mivel kis divatdiktátor, ordít, ha nem veheti fel azt, amit pont szeretne, előfordul hogy kánikulában gumicsizmát és késő ősszel tüllszoknyát hord. Problémák vannak az evéssel is, nagyon válogatós, és csak úgy hajlandó enni, ha közben youtube videókat nézhet, szigorúan olyant, amit ő választ ki magának. C. még nincs öt éves. Értelmes, aranyos kislány – már kialakult komoly figyelemzavarral.
Nos, ezzel megvolt nekünk az „így nem” kép, és ez a könyv pontosan arra rezonál, amit mi is éreztünk ösztönösen. Hogy a túl sok játék, túl sok program, túl kaotikus élet nem jó a gyerekeknek.
KJP könyve az élet négy területének egyszerűsítéséhez, gyerek-kompatibilissé varázslásához ad magyarázatokat, személyes példákat és praktikus ötleteket: környezet, ritmus, időrend, felnőttvilág kiszűrése.
Nekünk ez a könyv iránytű lesz, és azon ritka kötetek egyike, amit ceruzával a kezemben olvastam, és nyugodtszívvel húztam alá a számomra fontos részeket.
Munka, tudatosság, de ugyanakkor spontaneitás és egyszerűen az érzéseinkre való hagyatkozás: remélem, ezek segítségével egy egyszerű, nyugodt, boldog gyerekkort tudunk adni Emmácskánknak.
PS. A saját gyerekkoromból is sok kedves élmény jutott eszembe az olvasás alatt.
Pl: 129. oldal – Természet. „Az a gyerekkor pedig, amely sok időt és lehetőséget nyújt a természet felfedezésére, csakugyan gazdag.” Én kertes házban nőttem fel, a környékbeli gyerekekkel pedig gyakran játszodtunk az utca végén kezdődő parkban. Pontosan tudtam, hol van cinkefészek, melyik bokor termése ehető, volt kutyánk, macskánk, hörcsögünk, törött lábú varjunk. Ha behúnyom a szemem, most is magam előtt látom a nagy fenyőfa alatti puha fenyőtűszőnyeget, érzem a tapintását, a szagát, és emlékszem a kis csigaházakra, amiket ott lehetett találni.
173. oldal – Családi vacsora: a vasárnapi húsleves, ha lehet vékonylaskával… kamaszkorom vacsorázásai anyukámmal kettesben, mikor egy tálcára pakoltuk a dolgokat, és a kertben ettünk beszélgetve… vagy netán az, hogy felnőttként jöttem rá, hogy az a remek időszak, amikor olyan gyakran ettünk héjában sült krumplit vajjal és vöröshagymával, meseolvasás előtt, az anyukámnak egy rendkívül nehéz periódusa volt, amikor alig volt mit az asztalra tenni…
Jó, hogy van ez a könyv. Ebben a rohanó, túlfogyasztó társadalomban figyelmeztet arra, amit a gyerekek ösztönösen tudnak: a megállás, az elmélyülés fontosságára.
Mindenkinek ajánlom gyakorlatként: gondoljon vissza néhány nagyon szép, boldog gyermekkori élményére! Hány függ össze egy újabb drága játékkal? Na ugye.

2 hozzászólás

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem hagyják, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja őket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort kívánnak lányaiknak és fiaiknak biztosítani.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. (Sőt: közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai „címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek.)

A könyvben leírt egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség. A lépéseket nem teendőjegyzéknek, hanem menünek kell tekinteni, melyből az olvasó választhatja ki a saját családjában megvalósítható és fenntartható pontokat.

A szerző nem „könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört és szülői hitelességünk növekedését.

„Kívánom, hogy minél több szülőhöz jussanak el a könyv mindennapi életben hasznosítható ötletei. Nem fognak csalódni – egy más minőségű családi életet jósolok mindenkinek, aki kipróbálja. Én már megtettem: azóta nagyokat lélegzem, a családommal együtt.”
László Zsuzsa
oktatásszociológus

Hirdetés