szadrienn P értékelése


>!
szadrienn P
Veres Attila: Éjféli iskolák

Kiválóan megírt, brutális horror novellák valahol a szürreális valóság és a lidérces rémálom között, amiből reggelente verejtékben úszva, levegő után kapkodva ébredünk. Ha úgy gondoljuk, hogy féltünk már éppen eleget, a szerző kreatív megoldásokkal bizonyítja, hogy vannak azért még ezen a téren kiaknázatlan lehetőségek, frászt kaphatunk akár egy ifjonti hévvel várt szerelmi együttléttől, benevezhetünk egy lovecrafti utazásra a vérszomjas, barbár istenségek elátkozott földjére, de néha elég, ha csak átruccanunk a sivár külváros lepusztult presszójába. Nagy tévedés azt hinni, hogy a rettenet tőlünk megnyugtató távolságra van, hiszen könnyedén utolérhet a szorgosan szántó-vető magyar falvakban vagy az ismerős panelrengetegben, ott lapul gondolataink mélyén és elfojtott vágyainkban.
Bevallom, az első rész novelláiból áradó tömény erőszak és iszonyat alaposan mellbe vágott, és az élmény hajmeresztően billegve egyensúlyozott valahol a tűréshatáram peremén, ezzel együtt a Szorozva nullával minden bestialitásával együtt a kötet egyik legjobb elbeszélése. Az első sokkon túllendülve azonban már nagy élményt jelentett az a rengeteg eredeti és elképesztő ötlet, amivel a szerző folyamatosan borzolja az idegeinket, egészen kiemelkedőnek találtam a Visszatérés az éjféli iskolába címűt és A Borostyán komplexet. A kifejezésmód és a perifériára sodródott, depresszív életformák ábrázolása néha egészen közel kerül a szépirodalomhoz, a fekete humor mindenütt kísért, a nyers és brutális hangulati elemek finoman bekúszó, nyomasztóan szürreális víziókkal váltakoznak.
A könyv hatása nagyon erős, senkinek sem javasolnám, hogy ezzel próbálja megalapozni horror olvasó pályafutását, a műfajban otthonosabban mozgó érdeklődők számára azonban kivételes, különleges élményt jelenthet.

9 hozzászólás

Veres Attila: Éjféli iskolák

Veres Attila: Éjféli iskolák

Magyarország, ahogy még sosem láttuk.

Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.

15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.

Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.

Hirdetés