sasviki95 P értékelése


>!
sasviki95 P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Nem erre számítottam. Fülszöveg alapján én azt hittem, hogy grönlandi cápa-halászatról fog szólni a könyv, ehelyett kaptam egy 352 oldalas könyvet, amiből 330 oldal tömény ismeretterjesztő-könyv szagú volt, és a maradék 22 oldalban írtak valamit arról, hogy hogyan is megy ez a halászat, és hogy ők hol tartanak benne. Többet vártam a könyvtől, azt hittem, hogy jobban le fog tudni kötni. Az ismeretterjesztő része nekem sokszor unalmas volt sajnos, pedig nagyon igyekeztem felvenni a ritmust. Hozzá kell tennem hogy voltak információk, amik engem is nagyon érdekeltek, olyankor gyorsabban is ment az olvasás. A végén pedig kifejezetten fel vagyok háborodva. spoiler


Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Két elszánt férfi, egy gumicsónak, és egy legendás mélytengeri fenevad, melynek elejtésére a két barát szövetkezik. A norvég riporter, Morten A. Stroknes ebből az egyszerű helyzetből bontja ki sodró lendületű, lenyűgöző portréját az óceánról, amelyben költészet és tudomány, ökológia és mitológia, a történelmi távlatok és a szórakoztató magántörténetek éppúgy megférnek egymás mellett, ahogy a tenger mélyén a gigantikus bálnák a mikroszkopikus planktonokkal. Hőseink egyetlen vágya, hogy hagyományos, kézműves módszerekkel kifogjanak egy grönlandi cápát, mely óriási méreteivel, mérgező húsával és kegyetlen életmódjával bármelyik horrorfilm főszereplője lehetne; kalandjaik és kutatásaik során azonban nemcsak a tengeri viharok haragját és az esőáztatta északi szigetek végtelen melankóliáját ismerik meg, de az óceán mélyén nyüzsgő élet kápráztató sokféleségét és a küldetésük helyszínéül szolgáló Lofoten-szigetcsoport lélegzetelállító szépségét is.
Morten A. Stroknes 1965-ben született a Norvégia legészakibb részén fekvő Kirkenesben. Történész, újságíró, fotográfus és író, aki szinte az összes fontosabb norvég napilap és magazin hasábjain publikált már. Riportkönyveiben írt a Szentföldön tett utazásairól éppúgy, mint Észak-Norvégia sajátosságairól, a tequiláról, és egy rejtélyes kongói gyilkossági esetről is. A világsikert kilencedik önálló kötete, a Tengerkönyv hozta el számára, amely megjelenése óta számos díjat nyert el, és több, mint húsz nyelvre lefordították.

Hirdetés