Molymacska P értékelése


Molymacska P>!
Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát

Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát Szerelem és szexualitás: nápolyi gyerekek újabb dolgozatai Marcello D'Orta tanító gondozásában

Nos nem erre számítottam, de így is egy élmény volt.
Még az egyik tanárnőm ajánlotta, hogy olvassam el. Az elmondásaiból ilyen Murphy-szerű elbaltázott dolgozatokra gondoltam, ami vicces, és tök kikapcsoló, miközben valami egészen mást kaptam.
A könyv kérdéseket tartalmaz, és a kérdésekre a nápolyi diákok válaszait: ez akár vicces is lehetne, de sokszor valahogy olyan félig igazak, hogy nem tudsz nevetni (főleg amikor részletezik, kinek mekkora a családja, és mennyiből élnek meg :( )
Másrészről nagyon jól mutatja a kulturális különbségeket Olaszország és Magyarország között: mi nem vagyunk ennyire vallásosak (van hogy ez pozitív van, hogy negatív) emiatt általában a gyerek is kevesebb a háznál. Valahogy az egész könyv kicsit más volt, mindig érezhető volt, hogy nem magyar gyerekekről van szó (nem negatív értelemben. mert magyar is lehetne a kulturális különbségeket nem számítva)
Elgondolkodtató, félig vicces, félig szomorú könyv a felvilágosításról, házasságról, és a tízévesek gondolatairól.


Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát

Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát

A kisdiák nem gondolkodik. A kisdiák vélekedik, összefoglal, értelmez, gondolatai támadnak, eldönti, helyes-e ez vagy az. Ezek az Örök Tanító szavai, kérdései. A kérdéseket ezúttal is D'Orta tanító úr közvetíti. A tanítás gyakorlatától immár elszakadva, két viharos sikerű tanárúrkérem-ízű könyvvel az Én reméljük, meguszom és az Isten ingyér teremtett bennünket című gyerekdolgozat-gyűjteménnyel a háta mögött. A kérdésekben is van némi rosszmájúság: ilyenek vagyunk, ilyenek vagytok, tanító bácsik, mikor nyájasan a a tanítványaitokhoz fordultok. Ezúttal kiváltképp kényes a kérdés, veszedelmesen robbanékony a magja. Mert a kislány, a kisfiú a szexről vélekedik. A Biblia idevágó passzusait értelmezi. Erre vonatkozó irodalmi ismereteit foglalja össze. Szóval D'Orta tanító úr közvéleménykutatást végez. A válaszokban ezúttal sem csalódunk. A kis kamaszok meghökkentően sokat tudnak és meghökkentően keveset. Szexuális nevelésük, akár Romeo és Júlia tanulságos eljegyzése, alulról történik. Egymástól vagy a kulcslyukon keresztül szerzik ismereteiket. Meg, persze, a tévéből. S mert ráadásul a felnőtteknek tetsző válaszokat igyekeznek adni, bájosan idétlenek. Az olasz kisdiák különleges kisdiák, a nápolyi még inkább az. Mégis az olvasó ráismer bennük a mieinkre.

Hirdetés