gyuszi64 értékelése


>!
gyuszi64
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe

Hát ez elég nehezen ment, elsősorban azért, mert sajnos a filmet láttam előzőleg, kevés volt az újdonság. Nem világos, mi a helyes sorrend (könyv vagy film), gyanítom attól is függ, milyen a könyv, és attól is, milyen a film.

De más baj is volt. Szórakoztató és cselekményes a regény, de az ősember-projekt történetei közül messze itt éreztem a legtöbb fikciót. Érdekes a genetikai emlékezés felvetése, de a logikai bukfencek már zavaróak (minimális fogalmi hálóval rendelkezők udvariassági kérdéseiről és pl. biológia tanítási órájáról olvashatunk).

Szóval tisztelve az írói szándékot (az ifjúsági jelzőn túlmutató ismeretterjesztő történet létrehozása), egy gyenge „jó”-t tudok adni.


Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe

Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe

Valamikor az emberiség hajnalán egy aprócska kislány és egy kicsiny törzs küzd az életben maradásért. Útjaik összetalálkoznak, sorsuk összefonódik, jóllehet a szőke, sudár termetű, nyúlánk Ayla minden tekintetben elüt a Barlangi Medve népének görbe lábú, kiugró homlokereszű, szőrös testű tagjaitól… Egy távoli elődünk és letűnt Neander-völgyi rokonaink mindennapi élete elevenedik meg ebben a nem mindennapi történetben, mely – csakúgy, mint valamennyi ember története az azóta eltelt 30 ezer évben – a szeretet és a gyűlölet, az egymásrautaltság és a széthúzás a boldogság és a tragédia, a múlt és a jövendő folyamatosságának és összeütközésének hőskölteménye. Mindenekelőtt pedig Ayláé, aki akaratával, kitartásával, ügyességével minden különbözősége ellenére is elfogadtatja magát a törzzsel, miközben érzékeny, okos, önálló,a saját útját járó nővé cseperedik.

Hirdetés