Morpheus értékelése


Morpheus>!
China Miéville: Vastanács

Ezzel a történettel meggyőzött az író, hogy tud írni olyan történetet ebben a világban, amelyik tényleg tetszik, nem volt túlírva, mindkét szálat körülbelül egyformán szívesen olvastam, a főszereplők szerethetők voltak, a cselekmény – kb. ahogy a vonat ebben a történetben, de – haladt, maga a téma – a forradalom azért, hogy végre egyenlő(bb) legyen egy társadalom – is a szívem csücske*, a hétköznapi és nem hétköznapi hősök, a szeretet, az önfeláldozás, kis LMBTQ, de persze az önzés, a bosszú, az idegengyűlölet és a kegyetlenség megfelelő egyensúlyban van. A végére azért más befejezést gondoltam, de elfogadható volt így is. Csak így tovább!
*Van aki a marxi víziót látja bele, de számomra inkább Bakunyint idézte fel!


China Miéville: Vastanács

China Miéville: Vastanács

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eljött a lázadások és forradalmak ideje, a konfliktusoké és az intrikáé. Új-Crobuzont egyaránt fenyegetik külső és belső erők. Nyílt háborút vív Tesh komor városállamával, ugyanakkor utcáit elégedetlenkedők tömegei árasztják el. A népes metropolisz a pusztulás szélére sodródott. És a felfordulás kellős közepén egy titokzatos, álarcos alak forradalom lángját szítja, hogy aztán a legváratlanabb helyeken szökkenjen szárba az erőszak vérvirágja.
Lázadók kis csoportja hagyja el kétségbeesésében a várost, hogy a külvilág veszedelmeivel bátran szembeszállva fölkutassa az utolsó reménységet, mely talán már csak a legendákban létezik. Elérkezett Új-Crobuzon létének legkritikusabb pillanata. És a suttogások szerint még valami. Eljött a Vastanács ideje.

Az angol új furcsák vezéralakja Bas-Lag-trilógiájával nem csupán a fantasyirodalmat helyezte 21. századi alapokra, de magát a regény műfaját is. Ezzel a kötetével zárul a ciklus, mely a Perdido pályaudvar, végállomással kezdődött, és az Armadával folytatódott.

Hirdetés