Szabolcs_Holló értékelése


>!
Szabolcs_Holló
Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Noha néhány novellát már olvastam korábbi kiadásban, de jól összeválogatott és gondolatébresztő gyűjtemény, mely tanúbizonyságot ad, hogy Dick prekog volt, látott mindent évtizedekre előre. Meglepően aktuális kérdések akadnak az elbeszélésekben, melyek közül van ami rövidebb mint húsz oldal, mégis hatása alá vonja az olvasót.A kedvenceim ebből az akasztott idegen, a Közterm és persze az Álapa, de Az ingázó is félelmetesen eltalált. Rövidebb elbeszélésekben talán mág jobb is Dick, mint regényekben, mintha összeszedettebb és sokkal inkább szem előtt tartja a lényeget, hatásosabb. Újból meg lehet győződni arról, hogy akármit találsz ki, Dick már egyszer megírta azt valahol!:D


Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Noha Philip K. Dick a regényeiről ismertebb, karrierje során száznál is több novellát írt, melyek éppoly meghökkentőek és beskatulyázhatatlanok, akár a hosszabb művei. Ez a kötet a legjobb novellái közül tartalmaz tízet.

A Közterm az egyik legkorábbi példa (és figyelmeztetés) a science-fictionben az önmagukat sokszorosító gépekre. A Kiállítási darab és Az ingázó Dick egyik kedvenc témájával foglalkozik: a valóság változó természetével és azzal, hogy lehetséges-e egyáltalán úgy érzékelni a világot, ahogy létezik. Az akasztott idegen egy bizsergetően sötét politikai allegória, amely ma is ugyanolyan érvényes, mint amikor Dick a hidegháború delén megírta.

Ezek a különös és erőteljes novellák jól mutatják a mester tehetségét, a határtalan képzeletét és azt, hogy milyen mélységesen értette az emberi állapotot.

Hirdetés