nola P értékelése


>!
nola P
Jo Nesbø: Macbeth

Általános iskolás kisgyerekkorom óta rajongok Shakespeare-ért. Végigkísérte az életem és ő az, akinek a művei nélkül ma nem ugyanaz az ember lennék.
Nesbø pedig új, felnőttkori „szerelem”. De annyi bizonyos, hogy nem vártam még könyvet ilyen félelemmel és izgalommal. Shakespeare és Nesbø találkozása lehetett volna életem legnagyobb csalódása is, de nem így lett.
Ebben a regényben mindketten egyenlő arányban benne vannak, és Nesbø olyan tisztelettel nyúlt az eredeti történethez, amit nem is reméltem.
Bár tény, hogy a sok szereplő, és bizonyos megoldások következtében itt nem csupán Macbeth és Lady áll a középpontban, de ezt egy pillanatig sem bántam, mert minden tiszteletadás ellenére Nesbø mert önmaga lenni, és egy önmagában is élvezetes, izgalmas, mondanivalót sem nélkülöző új művet alkotni.

(Duplán boldog vagyok, hogy azt láthatom, van élet Harry Hole után is…)


Jo Nesbø: Macbeth

Jo Nesbø: Macbeth

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.
    A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására.
    A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.
     A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

Jo Nesbø (60) a világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje.
    Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.

Hirdetés