Levandra P értékelése


>!
Levandra P
Szepes Mária: A Vörös Oroszlán

Szepes Mária: A Vörös Oroszlán Az örök élet itala

A hazai spirituális útkeresők egyik bibliája ez a könyv, amire szokás szentírásként tekinteni. Bennem maradtak megválaszolatlan kérdések és sok-sok minden, amivel nem tudok azonosulni. Ellenérzéseim mellett el kell ismernem, hogy szépen keretbe zárt történet, eljutottunk alfától omegáig, és ezzel meg is lennék elégedve. De az én szememet az írói stílus bántotta, a cirádás, végeláthatatlan körmondatok. A túlkomplikáltan művi irodalmiságával, a halmozások halmozásával, a felesleges szócsépléssel. Túl van írva, túl van magyarázva, szájbarágósan, elvéve az élményt, hogy üljünk felette és gondolkozzunk a felfoghatatlanon. Ezzel ellentétben fájlaltam, hogy egyes karakterek nem voltak kellőképpen kibontva, megfoghatatlanok voltak, elillantak a szemem előtt, a későbbiekben mégis nagy fontosságot tulajdonít nekik az írónő. Az utolsó oldalakat szinte átlapoztam, nem érdekelt, hogy ki hogyan járta be az útját, mert ami és aki igazán fontos volt a történet szempontjából, ott hiányérzetem támadt. Regényként nem igazán értékelhető mű, spirituális tanításként ki-ki megtalálhatja benne magának azt, amire szüksége lehet.


Szepes Mária: A Vörös Oroszlán

Szepes Mária: A Vörös Oroszlán

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Titokzatos figura bukkan fel Szepes Mária több évszázadot felölelő regényének első lapjain. Különös küldetés vezérli: át kell nyújtania egy kéziratot, amely elbeszéli a vörös oroszlánnak, azaz a bölcsek kövének történetét.
A bölcsek köve, a nagy elixír, a magisterium – az alkimisták hite szerint – nemcsak aranycsinálásra jó, hanem általános gyógyszer és az élet meghosszabbításának csodaszere is, amely a transzmutációt, tehát az átváltozást az emberre vonatkoztatta, s a lélek megnemesítését, arannyá változtatását tekintette céljának. Ebben az értelemben a bölcsek köve a királyi tudás volt, amely hét fokozaton keresztül a tökéletesedéshez, az emberfeletti állapothoz vezetett: a megtisztult személy beavatottá, adeptussá emelkedett.
Szepes Mária regényének főszereplője 1535-ben születik, és élete az átváltozások során át a XVIII. század végén ér véget. Ez az életrajzi láncolat úgy alkot egészet, hogy az újjászülető emlékezik előző életére.
A történelem és a fantasztikum lenyűgözően összeötvözött víziója tárul a korábbiakban is nagy sikert arató, ezúttal második magyar kiadásban megjelenő regény olvasója elé.

Hirdetés