chhaya P értékelése


>!
chhaya P
Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja

Érdekes regény. Furry volta miatt érdekelt elsősorban… Ugyanis emberi tulajdonságokkal felruházott, civilizált, antropomorf állatok a szereplők.

A történet maga egy közepesnek mondható horror-krimi, néhol előre kiszámítható elemekkel, máshol filmszerűen pörgő, fordulatos csavarokkal – a vége például totális meglepetést okozott, még ha nem is igazán vagyok vele megelégedve és összecsapottnak tartom… ötletes, folytatásért kiált! A stílusa klassz, olvastatja magát, és feldobja a rengeteg popkulturális utalás, a furry világra átírva… Nagyon jót szórakoztam rajtuk, pedig biztos nem ismertem fel az összeset. Erőszak és szexualitás van benne dögivel, néha talán sok is, de szerencsére nem csak ennyiből áll. A horror álarc mögé nézve akad ott némi társadalomkritika, szó esik például a faji előítéletekről és a rasszizmusról (itt ne felejtsük el, hogy különböző állatfajokról van szó, így jobban kirajzolódnak az eltérések és érdekesebbé válik a probléma), ezen kívül mítoszokról, babonákról, alapvető állati félelmekről (és hogy mi testesíti meg az állatok számára a mumust! Nagyon jó).

Jól kigondolt és fantáziadús világ ez. Ha kevésbé lett volna durva és brutális horror, helyette inkább cselekményesebb vagy filozofálósabb, nagyobb hangsúlyt fektetve az univerzum felépítésére (és a befejezés rendesen ki lenne dolgozva), akkor simán 5 csillagot adtam volna rá.


Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja

Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja

Újabb brutálisan meggyilkolt, bundájától megfosztott állat hullájára lelnek a rendőrök.

Cesar Darlington németjuhász nyomozó tehetetlen az ügyben – egyetlen segítsége a megcsonkított szfinx macska, Dr. Lex Siegfried lenne, akit ő juttatott rácsok mögé. De vajon hihet-e a doktor őrült meséinek?
Mindeközben egy nem mindennapi páros (Arthur, a róka és Christie, a fekete párduc) szórakozni készül a barátaikkal, de a város felé tartó viharfelhők a halloweeni maszkabált véres rémálommá változtatják mindenki számára.

Jandácsik Pál első regénye egy sötét, ismeretlen, mégis hátborzongatóan ismerős univerzumot fest le. Karakterei civilizált állatok, akik még soha nem tűntek ennél emberibbnek, a gyilkos után folytatott hajsza pedig soha nem volt ennél idegtépőbb.
Ez a furry krimi nem szűkölködik sem vérben, sem erőszakban; az olvasóban felmerülő kérdések pedig az utolsó oldalakig váratnak a válasszal.

Hirdetés